Csirkefarhát, alaplé és pisztráng – Gyurcsány főz, eszik és prédikál

Rögzítsük, magas labda volt – ez a csirkefarhát-dolog ugyanis nagyon felizgatta az ellenzéki politikusokat: tehetségüknek megfelelően reagáltak. Itt van mindjárt a szemlőhegyi Apró-palota ura, Gyurcsány Ferenc, aki közismerten szívén viseli a tengődő magyar proletariátus ügyét. Most alaplevet főzött, ami kétségtelenül a minimálbéres kétkezi munkások szombati ebédjéhez is elengedhetetlen. Ferenc ezt írta ma Facebook-oldalán:
Alaplé.
Mert ugye ugye a főzés lelke, hogy az mindig legyen.
Ha jó alaplevet akarsz csinálni, akkor először süsd meg a csontokat és a zöldségeket. Marha, sertés, bárány. Ami van.
Csirkefarhát?
Azt nem.
Azt ne süsd meg. Azt főzd nagyon sokáig. Én ezt teszem. Most olcsóbb lesz, kihirdették. Gondoltak az emberekre. Fényes jövő, emelkedés, alaplé. Szép sárga. Magában nem sokat ér. Egy picivel több, mint a semmi.
Ezek meg annál is kevesebbek.
Világos. Ha találsz otthon némi zöldséget és a hűtőből elő tudod kapni a csontokat, nyert ügyünk van. Hogy sertés-, marha-, vagy báránycsont – honnan a francból van Fletónak báránycsontja? –, az mindegy. OK. Csak nehogy azt a szerencsétlen csirkefarhátat tegye a proli az alaplébe! Nóóórmális? Azt főzni kell. Sokáig. Szerintem pedig egy laza paprikást a csirkefarhátből nagyon gyorsan össze lehet rittyenteni. És nagyon egészségesen lehet cuppogtatni, úgy, mint a körömpörköltet. Na az tényleg sokáig tart, amíg elkészül.
De hát kampányolni kell az árstop ellen, és akkor semmi nem számít. Még azt is el kell felejteni, hogy két éve még azt mondta ez az ember, hogy

Azt javasoljuk, hogy a kormány vezessen be alapvető élelmiszerekre hatósági árellenőrzést és, ha kell, állapítson meg hatóságilag maximált árakat.
És ez nem vicc.
És az sem vicc, amikor Ferenc ellátogatott a XVIII. kerületbe, ahol barátja, az MSZP-ből elcsábított Szaniszló Sándor polgármester fogadta, és azt javasolta, a főnöknek, látogassák meg a piacot, ahol a halas javaslatára megkóstolta a proletariátus kedvenc csemegéjét, a sült pisztrángot:
Szaniszló Sándor DK-s polgármesternél jártam ma a XVIII. kerületben. Sanyi azt mondta, ha már ott vagyok, nem hagyhatom ki a helyi piac halsütödéjét. Az árus pedig rábeszélt, hogy a pisztrángot kóstoljam meg feltétlenül. Megérte mindkettőjükre hallgatni. Isteni volt!
De hát Ferenc evett lángost, pizzát, készített nokedlit is, de ez a pisztráng nevű – egyébként elég borsos árú – hal csak nem kerülte el: az idén nyáron a felesége kampánya során, Tapolcán nem hagyhatta ki.
Ehhez az emberhez képest a parizeres, kiflis, erős pistás Jakab Péter maga az erkölcs, maga a kultúrfölény.
Fotók: Facebook