A legújabb globális gigaüzlet a műhús gyártása lesz, vagy más néven a növényi alapú húsok előállítása. Ez nem más, mint a génmanipulációval előállított szója, amibe állati eredetű géneket szerkesztenek bele. Ez arra kényszeríti a növényt, hogy vérszerűen habzó folyadékot termeljen. A húsipar globálisan évi 1500 milliárd dolláros üzlet, amelynek lenyúlását tervezik a Szilícium-völgyben. Ennek érdekében meg kell változtatni az emberek „takarmányozási” szokásait: ha kell, akkor húsadó bevezetésével, vagy akár a hústermelés megtiltásával.
A héma olyan vastartalmú molekula a vérben, amely oxigént hordoz; ebbe a csoportba tartozik például a hemoglobin is. Emiatt lesz a vér piros, míg a húst rózsaszínűvé festi és kissé fémes ízvilágúvá teszi. Nagy mennyiségben koncentrálódik a vörös húsban, de nyomokban a növényekben is megtalálható. Ennek a vegyületnek a mesterséges előállításában rejlik az a trükk, amitől a húsmentes hamburgerek vérrózsaszín megjelenést kapnak. A vérszerű katyvasz kikeverése közel sem egyszerű dolog. Valahogy kódolják a szójababgént, amely egy újabb eljárás során kódolja a hem fehérjéjét, és átviszi azt valamiféle élesztőbe. A vállalat így hatalmas mennyiségű vérszerű vegyületet tud előállítani. A laboratóriumi habosított vörös folyadék minden egyes alkotóeleme elegendő mennyiségű hemet tartalmaz ahhoz, hogy hamburgert készítsenek belőle. Így létrejön valamiféle élesztő, aminek segítségével elkészítik a műhúst. Persze a teljes gyártási folyamat nem ismeretes; ki tudja, milyen és mennyi trükköt alkalmaznak még ezek a laboratóriumok. Ezt az élesztőt összekeverik, szójával, búzával vagy babbal, és az így elkészült katyvaszt aztán sütik és főzik, majd feltálalják. Ez valami a végtermék, amit műhúsnak neveztek el.
Laborban gyártják a húst
A lényege az egész kreációnak, hogy állati gént szerkesztenek bele egy növénybe, konkrétan a szójába. Persze ezt így ebben a formában nem mondják ki, de a lényeg ez. Vagyis génmanipuláció a köbön, csak ezt most nem a szántóföldön termelik, hanem egy laborban csinálják. Az alapanyagként felhasznált szója feltehetően szintén GMO-termék, így a már génmanipulált nyersanyagot manipulálják tovább. Hát, kérem szépen, ez a XXI. század, örüljünk neki, mást úgyse tehetünk. Mindenesetre ennek a borzalomnak a gyártói azt akarják, hogy mi, emberek ezt megegyük. Mert „finom” és olcsó, ők pedig degeszre kereshetik magukat.
Teljes fokozatban a klímapropaganda
A műhúsgyártásnak hatalmas a propagandája. A zöld jelszavak mögé bújtatott üzleti érdek azt sulykolja a fogyasztóba, hogy ezek a termékek egészségesek, hosszabb életet eredményeznek, és megmenthetik vele az egyébként pusztulásra ítélt bolygónkat. Az összes mainstream médium felsorakozott a növényi alapú húsok mellett, és az egyetemek kutatóintézetei ontják a tanulmányokat arról, hogy a műhús milyen csodálatos dolog. Például a Nemzetközi Állattenyésztési Kutató Intézet (International Livestock Research Institute) kimutatta, hogy az állattenyésztés a Föld felszínének 45 százalékát használja fel és az összes üvegházhatásúgáz-kibocsátás 18 százalékáért felelős. Ez ugyebár tűrhetetlen! Ez így nem maradhat tovább! A megoldás a növényi alapú hús, mert az egyik ilyesmivel foglalkozó cég, a Beyond Meat az ő állításuk szerint 14 hamburgert termel annyi földterületen, mint amennyin 1 marhahúsos hamburgert állítanak elő. A víz felhasználása ennél is impozánsabb adatokat eredményez: egy átlagos vízmedencényi víz segítségével 60 837 műhús-hamburgert állítanak elő, addig azonban ennyi vízzel csupán 312 marhahúsos hamburger készíthető – legalábbis ezen kutatók állítása szerint. Hát nem fantasztikus?! Ha Beyond Meat hamburgert eszünk, akkor megmenthetjük a bolygót! És nehogy azt higgyük, hogy ennek a blődlinek nincs hatása! A jövőjüket féltő tinédzserek és fiatalok megkajálják ezt a dumát és a műhúsos hamburgert.
Jön a műhal
Vagy nézzünk egy újabb példát. Most tervezik a hal ízére emlékeztető műhús piacra dobását. A kampányban felhasználnak egy olyan tanulmányt, amelyet a Világgazdasági Fórum készített. Eszerint a Föld halállományának csaknem 90 százalékát kihasználták, túlhalászták vagy kimerítették. Ebből is látható, hogy mekkora a baj, amit azonnal orvosolni kell! A UC Berkeley Alternative Meats Lab kutatói pedig kijelentették, hogy a növényi alapú halak megoldást jelentenek a túlhalászás-járványra. A UC Berkeley Alternative Meats Lab annyira hisz ebben a küldetésben, hogy a közelmúltban kísérleti tanfolyamot vezetett a hallgatói csapatok számára, hogy jóízű hal-alternatívát dolgozzon ki. A nyertes csapat terméke a növényi alapú lazacburger volt, amely gombákból, algákból és tengeri moszatokból áll. Minderre bőséges anyagi forrásaik is vannak, mert magánszemélyektől 4,5 millió dollár támogatást kaptak eme nemes céljaikra. Ha a fogyasztó ezt a terméket választja, akkor egyben sokat tesz a fenntarthatóság és a saját egészsége érdekében. Látható, hogy miként manipulálnak ezek a cégek. Van egy ál- vagy féligazság, amit retorikusan felfújnak, majd megoldást kínálnak az egyébként nemlétező problémára. A növényalapú halhús gyártói tulajdonképpen egy hamis narratívát árulnak: a fogyasztókat megmentik az egyébként rendkívül egészséges tengeri haltól és a tenger gyümölcseitől. Amihez igénybe fogják venni a géntechnológiát, aminek hatásait jelenleg nem ismerjük. Nem tudjuk, milyen károkat okoznak az embereknek és a természetnek. Sebaj, fő az üzlet!
A Szilícium-völgy nagyon sokat akar keresni
Az egész fenntarthatósági ipar számára szolgalelkű tudósok sora készít tanulmányokat. Az Oxfordi Egyetem egy kutatócsoportja például 2016-ban azt találta állítani, hogy a vegetarianizmus évente 8 millió emberi életet ment meg abban az esetben, ha a Föld lakossága áttér a műhúsokra. Mindemellett évi 1500 milliárd dollár haszon is keletkezik. Ugye érti a kedves olvasó? Ennyit lehet az egészen keresni, ha átneveljük az embereket műhúsevővé. Azért valljuk be, hogy ekkora profittól már a legpesszimistább üzletembereknek is megcsillan a szeme. Ebbe az iparágba már érdemes befektetni! Az élen járó pionír üzletemberek természetesen a Szilícium-völgyben és a Wall Streeten dolgoznak. A technológiai iparágnak nagyon tetszik a műhús ötlete. Az egyik vezető befektető Bill Gates, a Microsoft tulajdonosa. Persze ő a GMO-alapú mezőgazdaság élharcosa is. Szerte a világban – az USA-ban, Afrikában, Latin-Amerikában – rengeteg termőföldet vásárolt meg, ahol már nagyban nyomja a GMO-termelést.
Németországban már tervezik a húsadót
Ám félő, hogy a műhúsgyártó klímaharcosok reklámkampánya nem lesz elég. Az emberiség továbbra is húst akar majd enni, és nem akar átszokni a génmanipulált szójára. De erre is van megoldás! Be kell vezetni a húsadót. Németországban, ahol nagy hagyománya van a felsőbbrendű embernek, már komolyan fontolgatják a hús áfájának megemelését. Friedrich Ostendorf, a Zöldek agrárpolitikai szóvivője kijelentette: támogatják a hús forgalmi adójának emelését és a bevételek állatjólétre fordítását. A hús drágításával ki lehetne kényszeríteni a húsfogyasztás csökkenését és a szegényebbek kénytelenek lennének műhúst enni. A legfrissebb újságcikkek szerint a vörös hús bevitelét korlátozni kell, idővel pedig teljesen be kell szüntetni. Eközben figyelmeztetnek arra, hogy a húsfogyasztás és következményei millió és millió ember halálát okozzák és katasztrofálisak a Föld éghajlata számára. A tudósok többször is nevezték a húsipart az egyik legnagyobb széndioxid-kibocsátónak, amelyre az éghajlatváltozás egyik fő mozgatórugójaként tekintenek. Németországban már tervek születnek arra, hogy maximalizálni kell a húsfogyasztást. Ennek mértéke heti 1200 gramm lehet és húst csak jegyre lehet majd venni. Vagyis a prolinak, a csórónak nem marad más választása, mint a műhúsevés.
Hajdina naponta háromszor?
A húst a homo sapiens megjelenése óta eszik, a húsevés fontos szerepet játszott evolúciójában. Ez továbbra is kulcsfontosságú fehérjeforrás a lakosság számára. Etikai szempontból is: az evés érzékszerveink milliónyi sejtje számára jogszerű örömforrás. Tényleg az lenne a kormány feladata, hogy megszabadítsa polgárait a mindennapi örömöktől, és szó szerint megtagadja a felnőttektől a teljeskörű étkezést? Ehelyett majd lesz hajdina naponta háromszor? Másrészt a laboratóriumban előállított élelmiszer-szerűségek környezeti és élettani hatása sem ismert. Vélhetően végképp tönkre tenné a Föld élővilágát. De ha ettől eltekintünk, akkor is biztos, hogy az ilyen machinációk ellentétesek a Teremtő szándékával.
Facebook
Twitter
YouTube
RSS