A magyar lakosság 95 százaléka rendszeresen fogyaszt virslit, negyedük viszont egyáltalán nincs tisztában azzal, hogy miből készül – ez derült ki a PICK Szeged Zrt. az MTI-nek küldött reprezentatív kutatásából.
A felmérés szerint a megkérdezettek 77 százaléka nem nézi meg a termékösszetevőket, miközben 49 százalék megbízható márkát választ, 39 százalék pedig kifejezetten a magas minőségű alapanyagból készült virsliket keresi. A kutatásból az is kiderült, hogy a 60 év felettiek a leginkább tudatosak, ha virslivásárlásról van szó: több mint 40 százalékuk olyan megbízható, megszokott márkát vesz le a polcokról, amelynek ismeri az összetevőit. A vásárlók fele tisztában van azzal, hogy a Magyar Élelmiszerkönyv előírása szerint a virsli hústartalmának minimum 51 százaléknak kell lennie, ugyanakkor az a határérték felett is széles spektrumon mozgó hústartalom miatt a megkérdezettek 29 százaléka nem tudja, hogy emiatt melyik termékben bízzon. Pedig fontos tudni, hogy nem minden virsli jellegű húskészítmény felel meg az élelmiszerkönyvi minőségi előírásoknak, így nem is minden számít virslinek.
Az előírás szerint a hústartalom mellett a csontokról mechanikusan lefejtett hús mennyisége ezen felül legfeljebb 10 százalék lehet, a készítmény átmérője pedig nem haladhatja meg a 26 millimétert – ismertette a közleményben Haluska Adrienn operatív minőségirányítási és termékfejlesztési igazgató a PICK képviseletében (Bonafarm Zrt.). Hozzátette: az előírás még számos minőségi és érzékszervi követelményt határoz meg, így fontos megnézni a termék címkéjét és megnevezését, és mindezek alapján mérlegelve választani virslit. A kutatásból az is kiderült, hogy a magyar lakosság 60 százaléka átlagosan havonta, 35 százalék pedig hetente-kéthetente fogyaszt virslit.
A válaszadók 8 százaléka kinézet alapján választ, 14 százalék pedig arra törekszik, hogy minél pénztárcabarátabb legyen a vásárlás, így nem érdeklik az összetevők. Érdemes tisztában lenni azzal, hogy a termékek magasabb ára általában a magasabb minőséget tükrözi
– írták.
Forrás: MTI; Fotó: MTI/Rosta Tibor
Logikus
2023-08-01 at 03:56
Nekem azt mondták, hogy jobb ha nem tudom.
hehehe...
2023-07-31 at 20:04
Nekem három rokonom dolgozott a vágóhídon.Mondták:
netuddmeg,hogymi mibőlés hogyankészül….
Solaris
2023-07-31 at 18:01
Híreket is olvasunk,
moslék tartalomból és
hazugságból gyártva.
Vagy Igen.
Királytigris
2023-07-31 at 17:38
Mivel a disznó minden részét felhasználják, bedarálják, plusz minden vackot belekevernek, ellehet képzelni, hogy miből van….
Csak kérdezem
2023-07-31 at 16:05
Csak kérdezem aki ilyen helyen dolgozik kell titoktartási nyilatkozatot aláirnia ?? Mert hát ugye ki mit rak bele titkos recept belek szörök agyak …ehető vagy nem ehető és ez által már ehető stb..
Jani
2023-07-31 at 15:13
Jobb a békesség, ne is akarjuk tudni, miből van!!!
Amúgy jópár éve, kollégám vagy egy szatyor tesó gazdaságos virslit. Nem ízlett nekik, odaadták a a vizslájuknak. Egy falatot nem volt hajlandó enni belőle….
huda
2023-07-31 at 14:46
Virslinek látszó tárgy ?
gyozo2020
2023-07-31 at 14:27
A parizerben is annyi szója, vagy mifene van, hogy semmi állaga, tartása, csillog a víztől. Viszont a felvágottakat kimérő pultok messziről bűzlenek a tartósítóktól. Nagyon érzékeny vagyok a szagokra. Undorító.
gyozo2020
2023-07-31 at 14:23
“a virsli hústartalmának minimum 51 százaléknak kell lennie”
?ugye, ez vicc?
Mi a bánat a további 49%?
Gmo-s szója? Az állat bőre? Az állat bele?
Puszta zsír? Víz?
Pfúj!
Orientál
2023-07-31 at 14:19
Én meg sem veszem még a legdrágábbat is ,így nem is fogyasztom.