Pesti Srácok

ENSZ: A koronavírus egy vészjelzés az emberiségnek

null

Az ENSZ, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és a WWF, a világ legnagyobb civil természetvédelmi szervezetének a vezetői is egyhangúlag azt állítják, hogy a világjárványok – mint amilyen a mostani koronavírus-világjárvány is – annak köszönhetők, hogy az emberiség elpusztítja a természetet, és ezt a szörnyű igazságot évtizedek óta figyelmen kívül hagyjuk – írja a 444.hu egy összefoglalójában.

Mint írják, a Guardian beszélt a szervezetek illetékes vezetőivel, akik elmondták, hogy a vadon élő állatok illegális, fenntarthatatlan kereskedelme, és az erdők és más vad területek pusztítása továbbra is a hajtóereje annak, hogy egyre növekvő számban terjednek betegségek állatokról emberekre. A cikk szerint a koronavírus-járványból való zöld és egészséges gyógyuláshoz mindenekelőtt a pusztító gazdálkodás leállítására és a fenntarthatatlan étrend reformjára lenne szükség. A 444 azt is írja, hogy a WWF friss jelentése arra figyelmeztet:

Például mostanra a tobzoska mind a 8 faja a kihalás szélére került az illegális vadászat miatt. Az emlős a húsa és a pikkelyei miatt az orvvadászok célpontja: a pikkelyeit a hagyományos kínai gyógyászatban használták, a húsát pedig ételkülönlegességként árulták. Aztán kutatók arra jutottak, hogy az állatnak szerepe lehetett az új koronavírus emberről állatra való terjedésében (a leggyakoribb feltételezések szerint a koronavírust tartalmazó állat illegális vadpiacokon keresztül juthatott el az emberi fogyasztásig), ennek eredményeként pedig fokozottabb védelmet is kaptak.

PestiSracok facebook image

A beszámoló arra is kitér, hogy Tanya Steele, a brit WWF vezetője szerint ha az Egyesült Királyság a brexit utáni kereskedelmi megállapodásokban nem tudja megvédeni a természetet, Nagy-Britanniát „bűnrészessé teszik a következő világjárvány kockázatának növelésében”. Azt mondta, hogy szigorú törvények és kereskedelmi megállapodások kellenek, amik megakadályozzák az olyan élelmiszerek importját, amik rohamos erdőirtás árán jönnek létre, vagy amiknek a termelése figyelmen kívül hagyja, hogy a termelő országokban rossz egészségügyi és környezetvédelmi előírások vannak. Szerinte a brit kormánynak „kiváló lehetősége van arra, hogy szemléletváltó változást hozzon” – írják.

A 444 arról is beszámolt, hogy magas rangú tisztviselők és a világ vezető biodiverzitás-szaktekintélyei március óta figyelmeztetések sorozatát adták ki arról, hogy a jövőben még halálosabb járványok valószínűsíthetők, ha a természet rohamos pusztulását azonnal meg nem állítják. Június elején az ENSZ környezetvédelmi vezetője, egy vezető közgazdász azt mondta: a Covid-19 „vészjelzés volt az emberiségnek”, ami az uralkodó gazdasági gondolkodás mellett nem ismerte fel, hogy az emberi vagyon az egészséges természettől függ.

– írta Elizabeth Maruma Mrema, az ENSZ biológiai sokféleségről szóló egyezményének vezetője, Maria Neira, a WHO környezetvédelmi és egészségügyi igazgatója, illetve Marco Lambertini, a WWF International vezetője a Guardianben megjelent közös cikkében. Azt írták: a koronavírussal együtt „ezek a kitörések a megnyilvánulásai a természettel veszélyesen kiegyensúlyozatlan kapcsolatunknak”; „mindegyik azt szemlélteti, hogy a természettel szembeni pusztító viselkedésünk veszélyezteti a saját egészségünket – ez a könyörtelen valóság, amit évtizedek óta figyelmen kívül hagytunk” – olvasható a 444 által közölt összefoglalóban.

Miközben a Covid-19 újabb okot adott a természet védelmére és megőrzésére, azt látni, hogy az ellenkezője történik: a tágabb Mekong-szubrégiótól az Amazonas-medencén át Madagaszkárig riasztó jelentések érkeznek a fokozott orvvadászatról, az illegális fakitermelésről és az erdőtüzekről, sok ország környezetvédelmi erőfeszítései súlyosan visszaestek, és sokan a környezetvédelmi költségeken csökkentenek. A cikk szerzői azt írják:

A WWF-jelentés arra jut, hogy a vadon élő állatokról az emberekre átterjedő betegségek fő mozgatórugói a természet pusztulása, a mezőgazdaság és az állattenyésztés fokozása, illetve a veszélyeztetett állatok kereskedelme és fogyasztása. A jelentés készítői arra kérik a kormányokat, hogy hozzanak olyan törvényeket, amik a természet pusztítását kiemelik az áruk ellátási láncából, és sürgetik a lakosságot, hogy álljanak át fenntarthatóbb étrendre és fogyasztásra – írja a 444.

1961 óta globálisan 15 százalékkal emelkedett a mezőgazdasági és 8 százalékkal a legelőnek használt területek nagysága, miközben a hozam az állattartásban a 2,5-szeresére, a mezőgazdaságban a 3,5-szeresére nőtt. Vagyis igazán a művelés intenzitása nőtt. A nitrogéntartalmú műtrágyák felhasználása eközben 800 százalékkal nőtt, az öntözéses mezőgazdasággal művelt területek nagysága pedig a duplájára. Ezt követte a fogyasztás: az emberek ma például kétszer annyi húst és növényi olajat fogyasztanak, mint 60 évvel ezelőtt. A helyzeten a világ agrártámogatási rendszerei sem segítenek. A marhahús, a pálmaolaj és a szója azok közé az áruk közé tartozik, amiket az erdőirtással leginkább összekötnek, és a tudósok szerint az emberek a hús és a tejtermékek elkerülésével tudják a lehető legnagyobb módon csökkenteni a bolygóra gyakorolt környezeti hatásukat – olvashatjuk a cikkben. Mint írják, a WWF jelentése szerint az 1990 óta az emberek között felbukkant új betegségek 60-70 százaléka a vadvilágból származott. Ugyanez alatt a 30 év alatt 178 millió hektárnyi erdőt semmisítettek meg, ami háromszor akkora terület, mint Franciaország.

Forrás: Guardian/444.hu; Kiemelt kép: MTI/EPA/EFE/Joedson Alves