Pesti Srácok

Csak szavak szintjén van igény a balatoni halra...

null

Jobbára csak a szavak szintjén van igény a vendéglátósok körében a balatoni halra, miközben amiatt reklamáltak, hogy be vannak csapva a vendégek - nyilatkozott portálunknak Szári Zsolt halászati szakmérnök. Mint elmondta, már a halászat megszüntetése előtt több halat adtak el a tó körüli éttermekben balatoni hal címszóval, mint amennyit valójában kifogtak. Ráadásul a vendéglősöknek korábban sem kellett a minimálisan drágább balatoni süllő: mindegyikük 5-8 kiló halat vett, hogy a számlájuk meglegyen arról, hogy őnáluk balatoni hal van. Szári szerint a halászat megszüntetése óta tisztább lett a helyzet, és mint hozzátette, van megoldás arra, hogy a minőségi balatoni hal visszakerüljön az étlapokra.

Ilyenkor, ősz táján, a nagyobb vízparti fesztiválok végeztével mindannyian érezhetünk némi csalódást, hogy a természetes vízi halászat beszüntetése óta nem fogyszthatunk sem dunai, sem tiszai, sem balatoni halat, hiába is próbálkozunk az éttermekben, halászcsárdákban vagy valamelyik halfesztiválon. Egyetlen esélyünk, ha fogunk egyet magunknak, de ha nem érzünk késztetést a pecázásra, még venni sem vehetünk, ajándékba sem kérhetjük el hivatalosan egy horgásztól.

A helyzetet némileg árnyalja a portálunk által megszólaltatott Szári Zsolt halászati szakmérnök, a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. vezérigazgatója, aki szerint már a halászat idején sem fogtak ki annyit a tóból, mint amennyit balatoni hal címszóval eladtak a vendéglátósok.

A szakember szerint ugyanakkor van megoldás arra, hogy a balatoni hal visszakerüljön az étlapokra, ehhez azonban minőségi szemléletváltásra van szükség a haltenyésztésben is.

PestiSracok facebook image

Nemzetközi trend a halászat megszüntetése

Szári Zsolt portálunknak felidézte, a probléma 2013 decemberében kezdődött, amikor megszüntették a halászatot a Balatonon. Ezt követően aztán 2016. január 1-jétől Magyarország valamennyi természetes vizén betiltották a kereskedelmi célú halászatot.

A szakértő hozzátette, a rendelkezés hátterében egy nemzetközi tendencia húzódik meg: Európa édesvizein is tilos a halászat, a tengereken és az óceánokon is komoly halászati korlátozásokat léptettek életbe a túlhalászat miatt. Példaként említette, hogy ha valaki természetes vízi lazachoz szeretne hozzájutni, annak el kell látogatnia egy olyan helyre, ahol kvótára, borsos árú napijegy ellenében, horoggal kifoghatja, ha tudja; esetleg ritkán hozzájuthat, de 10-15-szörös áron.

MTI Fotó: Mohai Balázs

Jól jártunk, ha balatoni halat kaptunk a pénzünkért

A szakértő arról is beszélt, a vendéglátósok elégedetlenkedtek a leghangosabban, hogy innentől nem tudják hivatalosan beszerezni a balatoni halat, és ezt a vendégek is pontosan tudják, tehát már az étlapra sem írhatják ki, hogy balatoni hal. Ettől függetlenül szerinte szinte semmi sem változott a valóságban a korábbi évekhez képest, ugyanis addig sem fogtak ki akkora mennyiségű halat a Balatonból, amennyi ténylegesen elfogyott a tó körüli éttermekben balatoni hal címszó alatt, mivel hatvanezer hektáros a vízterület, gyakorlatilag néhány norvég fjord mérete.

- jegyezte meg.

Csak a számla meglegyen

Portálunk fölvetette, hogy a mai napig megrendezett balatoni süllőfesztivál (de akár más halfesztiválok is) már a nevükben is megtévesztőek, hiszen nem a Balatonból származó halat fogyaszthatnak az odalátogatók. Szári Zsolt erre úgy reagált, hogy igazság szerint eddig sem balatoni süllőt árultak a fesztiválon.

- mondta. Felidézte, a süllőfesztiválra soha, egyetlen alkalommal, egy kilogramm süllőt sem tudtak eladni, még akkor sem, amikor még halásztak a Balatonban. Minden vendéglátósnak volt elegendő süllője, igaz, külföldről, például Ukrajnából vagy a Duna deltájából, kilónként nagyjából háromszáz forinttal olcsóbban. Ez elhanyagolható árkülönbség ahhoz képest, hogy milyen méregdrágán került az a hal végül a vendégek asztalára.

MTI Fotó: Nagy Lajos

Újabb példával élve hozzátette, a Sió-zsilipen tavasszal négy tonna keszeget fogtak, ebből a mennyiségből más halakkal együtt nagyjából ezer kilót tudtak helyben értékesíteni. A fennmaradó rész mind a mai napig feldolgozottan vár az értékesítésre.

Hiába lettek kiértesítve az éttermesek, nem kellett, nem kell a balatoni hal. Ugyanez volt igaz az angolna esetében, amelyből összesen 15 kg-ot tudtak értékesíteni.

Szári Zsolt jellemzőnek nevezte azt is, hogy korábban a kihalászott egy-két tonna süllő jelentős részét a budapesti szállodák vették meg, a maradékon pedig elosztoztak a helyi éttermek. Minden vendéglátós vett 5-8 kiló halat, hogy a számlája meglegyen arról, hogy őnála balatoni hal van. Mint fogalmazott,

Ehetünk balatoni halat, vagy majdnem balatonit

Szári Zsolt úgy vélte, most, hogy nincs halászat a Balatonon, tiszta a helyzet.

Ellenben van 80 ezer horgász és azok családjai, barátai, egy kiterjedt kör, akikhez eljut a balatoni hal. Az a halmennyiség most is kikerül a vízből, mint a halászat idején.

Elmondta, a balatoni hal, mint olyan, egyelőre lekerült a tó körüli éttermek étlapjairól, ugyanakkor az általa vezetett Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt.-nél úgy gondolták, hogy hosszú távon van megoldás erre a problémára is. Első lépésként csatlakoztak a 2017-ben meghirdetett Minőségi Magyar Hal programhoz, és az országban elsőként nyerték el a tanúsítványt az irmapusztai tógazdaságban nevelt pontyra és süllőre, valamint a buzsáki tógazdaság pontyára. Mint hangsúlyozta, igen szigorú követelményrendszernek kellett megfelelniük, amely nemcsak kül- és beltartalmi, hanem ízpróbát is jelentett.

A következő lépcsőben létrehozták külön a „balatoni hal” oltalom alatt álló földrajzi jelzést és kritériumrendszert, amely meghatározza, hogy csak a Balatonban és annak vízrendszerében kifogott hal tekinthető eztán „balatoni halnak”. Hozzátette, ez egy jól körülírható földrajzi terület, amely a Balatont, a Kis-Balatont, és azon déli parti halastavakat foglalja magába, amelyek a Balaton egykori kiöntésterületén létesültek. Az itt tenyésztett halnak természetesen a minőségi magyar hal kategóriájának is meg kell felelnie. Mint fogalmazott,

Szári Zsolt átveszi a Fazekas földművelésügyi minisztrtől; Fotó: Balogh Zoltán

Ha iszapízű a hal...

A vezérigazgató elismerte, a Balatonban nevelkedett és a halastavakban termelt hal íze természetesen megkülönböztethető, de a halból készült fogásokat el lehet úgy készíteni, hogy ne lehessen érezni a különbséget. Ehhez különösen fontosnak nevezte a tógazdasági halak táplálékának kérdését. Mint mondta, a balatoni ponty zömmel vándorkagylót fogyaszt, amely egy fehérjében gazdag táplálékforrás. Terveik szerint a vándorkagylót a Balatonban fogják bizonyos felületeken megtermelni, és ezeket kiemelve és összetörve helyezik át az úgynevezett kisnevelésben tartott azon pontyok számára takarmánynak, amelyeket a vendéglátósok asztalára szánnak.

Az így termelt sudár és tükrös ponty íze a tervek szerint a laikus és a profi halfogyasztók számára is szinte megkülönböztethetetlen lesz a balatoni halhoz képest.

Szári Zsolt szerint gyakori vád az is, hogy a halastavakban tenyésztett hal iszapízű, mert maga a tó iszapos. Úgy vélte, ha ez igaz lenne, akkor a balatoni hal lenne a világon a leginkább iszapízű, hiszen a mederben helyenként 7-8 méternyi iszapot is találni.

Elmondta, az említett kellemetlen ízért a kékalga a felelős, amely a nem kellően tisztított tavakban elszaporodhat.

Az alga által termelt ízrontó vegyület a hal bőralatti kötőszövetében rakódik le, ezt érzi a fogyasztó iszapíznek. Ez azonban helyes víztisztítási módszerekkel megelőzhető, csak áldozni kell rá.

Fotó: MTI

Nyomonkövethető lesz, honnan került a hal a levesbe

A szakértő elmondta, az éttermek, amelyek bekapcsolódnak az általuk indított programba, és vállalják, hogy ha az oltalomjelzéssel ellátott balatoni halat forgalmazzák, kitehetik az emblémát a vendéglőbe, és ismét felírhatják az étlapra a balatoni halat.

Akárcsak más hústermékek esetén, az is nyomonkövethető lesz, hogy a felszolgált halászlében lévő ponty például három nyaras, és hogy melyik tógazdaságban látta meg a napvilágot, hol nevelkedett.

Ezért a minőségért cserébe az éttermek nem vihetnek be máshonnan származó halat a konyháikra. Portálunk kérdésére, hogy az általuk elindított jó példának vannak-e követői más vízparti területeken, érkezett-e megkeresés, Szári Zsolt elmondta, ilyen minőségi haltenyésztéssel véleménye szerint nem fog más foglalkozni, mert mindenki tudja, hogy eddig hogyan mentek a dolgok a valóságban, és ahhoz képest nem történt nagy változás.

- mondta Szári Zsolt.

Fotó: MTI

Forrás: PestiSrácok.hu; Vezetőkép: MTI

Ajánljuk még

A walesi labdarúgó-szövetség felszólította a FIFA-t, hogy engedje az LMBTQ-propagandát

NVNeugebauer Viktor Sport 2022 november 25.
A FIFA-világbajnokság első napjaiban – mint várni is lehetett – több szurkolót megszólítottak a biztonsági őrök, akik szivárványszínű vagy szivárvány mintájú ruhákat vagy kiegészítőket viseltek. De ez már nem marad így sokáig: a walesi labdarúgó-szövetség felszólította a FIFA-t, hogy lépjen közbe, és állítsa le az ilyen beavatkozásokat.

Dollárbaloldal – A CIA-ig érnek a szálak

PPestiSrácok.hu Forró drót 2022 november 25.
A baloldal választási kampányát a tengerentúlról milliárdokkal támogató Action for Democracy kapcsolatrendszere egészen az amerikai titkosszolgálatig, a CIA-ig ér – derül ki abból a jelentésből, amelyet a nemzetbiztonsági bizottság szerdán tett közzé. A jelek szerint az amerikaiak által támogatott kör kulcsszereplője a Bajnai Gordon, illetve a Ficsor Ádám nevével fémjelzett DatAdat-csoport, amely gyakorlatilag az ellenzéki kampányt lebonyolította – írja az Origo.