Idén hetedik alkalommal rendezik meg a Magyar Ízek Utcája elnevezésű sikeres rendezvényt, ahol augusztus 20-21-én végigkóstolhatjuk az ország terményeiből készített finomságokat. Megkóstolhatjuk az újbúzából készült kovászos kenyér-remeket, az idei Ország Tortája-győztes “Őrség zöld arany” fanntázianevű, tökmagolajjal készült cukrász-költeményt, és az Áfolyahercegnő tortáját is, amelyet a cukorbetegek is bátran fogyaszthatnak. A vidéki ízek kedvelői olyan jellegzetes helyi ételek közül válogathatnak, mint a sokácok szabad tűzön, cserépedényben főtt, babból készült ételét, a szatmáriak paradicsomosan tört kukoricával készített töltött káposztáját, kötött tésztalevesét, a felvidéki káposztalevest és mákos pogácsát, valamint a sült malacot, halakat, marha-és birkapörköltet. A kulináris élvezetek mellett a szervezők könnyűzenei koncertekkel – Buborék együttes, Supernem, az Anna and the Barbies, Petruska – várják az érdeklődőket.
Védegyletként őrködnek a minőségi étkek fölött
A rendezvény célkitűzése a válogatott, minőségi magyar alapanyagokból, a magyar ízek és receptek felvonultatása, valamint a magyar kézműves élelmiszerek garmadájának bemutatása, a Kárpát-medence minél több táját bevonva – írják a szervezők közleményükben. Hozzáteszik, emellett megjelennek a hazánkban élő nemzetségek hagyományos ételei is. A Magyar Ízek Utcáján számos élelmiszer-előállító is képviselteti majd magát például lekvárokkal, gyógynövénykészítményekkel, gyümölcslevekkel, húskészítményekkel, sajtokkal, kézműves sörökkel, borokkal, valamint pálinkákkal.
A rendezvény közleménye kitér arra, a Magyar Ízek Utcájának szervezőcsapata magánszemélyekből, cégekből, valamint szakmai szervezetekből (Magyar Pékszövetség, Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete) áll, amely védegyleti formában működik és őrködik a minőség felett. Az együttműködésnek és a magas szakmai színvonalnak köszönhetően egyre több megjelenési lehetőséget kapunk különböző fesztiválokon, kulturális eseményeken, amely idén több külföldi meghívással is társult.
Bemutatkozik a Magyar Pékség Védjegy
A Magyar Pékszövetség a helyben sütött különlegessége mellett, idén is egy igazi kovászos újbúza lisztjéből készült kenyeret kínál az ünneplő magyarok asztalára. A kenyér idén először lesz ellátva a Magyar Pékség Védjegy címkével, amely arról tanúskodik, hogy a kenyér idei magyar búza lisztjéből és magyar pékségben készült, így támogatva a magyar mezőgazdaságot és élelmiszeripart.
A védjegy biztosítékot nyújt a fogyasztónak, hogy megbízható és állandó minőségű terméket tart a kezében, amely mindenki számára elérhető és megfizethető. A védjeggyel ellátott termékek megvásárlásával a fogyasztó hozzájárul hazánk gazdaságának élénkítéséhez, munkahelyek megtartásához és teremtéséhez, magyar családok megélhetéséhez.
Tökmagolajos, málnazselés, fehércsokoládés…
A Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete idén is bemutatja a Magyarország Tortája verseny győztes süteményét. A tizedik alkalommal meghirdetett pályázatra ebben az évben az új, kreatív ötleteket, főleg magyaros ízvilágú, az ünneppel vagy Magyarországgal kapcsolatos tortákat, recepteket várt az Ipartestület, melyek csak természetes és egészséges alapanyagokat tartalmazhattak. A 43 beérkezett torta közül idén az „Őrség Zöld Aranya”, Szó Gellért salgótarjáni cukrász alkotása bizonyult méltónak a kitüntető címre. A tehetséges fiatal cukrász megvédte címét, hiszen a tavalyi győztes tortát is ő készítette.
Az „Őrség Aranyának” méltán nevezett hagyományos őrségi tökmagolajjal és mandulaliszttel készült felvert, a málnazselé, a fehércsokoládés ganache, a hántolt ostya és tökmag praliné felhasználásával kialakított ropogós réteg csodálatos ízkombinációt alkot. A különböző textúrák a tökmagolajos tükörzselével fedve izgalmas gasztronómiai élményben részesítik a torta kóstolóját, melyet a budapesti Várkert Bazár területén lehet majd megkóstolni.
Áfonya hercegnő vigyáz óvja az egészségünket
Erős Antónia, az Egy Csepp Figyelem Alapítvány alapítója a sajtótájékoztatón jelentette be, idén az Áfonya hercegnő tortája nyerte a Magyarország cukormentes tortája versenyt melyet a Tortavár Cukrászda cukrásza, Pechtol Zsolt készített. A torta szeletenként mindössze 228 kalóriát és 8.8 gramm szénhidrátot tartalmaz. Nincs benne fehér liszt és hozzáadott cukor, lassan szívódik fel és mérsékelten emeli a vércukorszintet. Az egészséges életmód híveinek nagy kedvence lehet, és cukorbetegek is fogyaszthatják. Az egészségükre odafigyelők az alapítvány sátraiban ingyenesen megmérethetik testösszetételüket, valamint vércukorszintjüket a világ egyik legpontosabb vércukormérő készülékével.
Szürkemarha-burger pityókatekerenytűvel
A szervezők kitér arra, mindenkinek érdemes felkeresni a hagyományőrzők, vendéglátós standjait, akik egy-egy izgalmas és szülőhazájukra jellemző ételt és egyben hagyományt mutatnak be. Itt megkóstolhatjuk a sokácok szabadtűzön, cserépedényben főtt, babból készült ételét, a szatmáriak paradicsomosan tört kukoricával készített töltött káposztáját, kötött tésztalevesét, a felvidéki káposztalevest és mákos pogácsát, valamint a sült malacot, halakat, marha-és birkapörköltet. A Magyar Honvédség gulyáságyúval készül. Lesz kézműves fagylalt, sparhelten sült lepény, rózsalángos, szürkemarha-burger, kolbice és helyben sütött pityókatekerentyű is. Az üdítő-bódító standoknál a házi szörpön, az ikonikus pálinkákon és a kézműves sörökön túl fröccs formájában kínáljuk Magyarország borrégióinak legfinomabb borait.
Forrás: MTI/Magyar Ízek Utcája- közlemény
Fotó: kormany.hu
Facebook
Twitter
YouTube
RSS