Mint minden szezon elején, úgy idén is megmutatták magukat a hivatásos rettegők, akik szerint már gyakorlatilag nincs is strand a Balatonon, ha pedig mégis, akkor a családok egy hűtőládával sem tudnak egy napra lemenni a Balatonra. Ezzel szemben a valóság az, hogy jól indult a balatoni turisztikai szezon az idén. A szállásfoglalásokban nem látszik visszaesés, az éttermekben sem csökkent a végszámlák összege, az árak emelkedése ellenére a vendégek részéről egyelőre nem érzékelhető spórolási kényszer – mondta el a Világgazdaságnak a balatonszemesi Kistücsök étterem tulajdonos-ügyvezetője.
Csapody Balázs – aki a Pannon Gasztronómiai Akadémia elnöke is – a Világgazdaság pénteki számában úgy vélekedett, hogy a pandémia alatt felpörgött belföldi turizmusból hosszú távon is profitálhat a Balaton, mert új vendégkört is nyert vele. Az éttermi árakról szólva kifejtette: a tavalyhoz képest átlagosan tizenöt százalékos drágulás elengedhetetlen, de nagyon moderáltnak számít a tényleges és mindenki által érzékelhető áremelkedésekhez képest. Hozzátette, hogy a környékbeli országokban harminc százalékhoz közelít a vendéglátásban érvényesített áremelések mértéke.
A munkaerőhiány és részben a mérsékelt áremelések miatt az idén több balatoni étterem csökkentette a nyitvatartási idejét, így akár harminc–negyven százalékkal kisebb létszámú személyzettel is képes megfelelő szinten üzemelni. Akad, ahol az ebéd- és a vacsoraidő között van zárva a vendéglő, mint az a mediterrán országokban már ismerős, mások viszont teljes szünnapokat vezettek be. Az energiaárak robbanása konyhatechnológiai fejlesztésekre is rákényszeríti a vendéglátósokat a kisebb energiafelhasználás érdekében, az alapanyagköltségeket pedig az étlap racionalizálásával, a szűkebb, szezonális választékkal igyekeznek optimalizálni – mondta a szakember.
Forrás: MTI; Fotó: MTI/Vasvári Tamás
Facebook
Twitter
YouTube
RSS