Élelmiszerbiztonsági szempontból megfeleltek az előírásoknak a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) terméktesztje során ellenőrzött húsvéti sonkák, viszont kisebb mértékű minőségi és jelölési hibák ezúttal is előfordultak – közölte a Nébih pénteken az MTI-vel.
A Nébih a húsvét előtt fellelhető széles kínálatból ezúttal a sertéscombból készült, darabolt vagy kötözött, füstölt, nyers termékeket ellenőrizte. A termékteszten tizenkilenc előállító huszonkét terméke került a hatósági kosárba, amelyek között huszonegy magyar és egy szlovák gyártású volt. A húskészítmények közül hét termék megnevezésében nem szerepelt a sonka elnevezés, de előállításuk hasonló a sonkáéhoz. Az elkészítés módja szerint a termékek között tizennégy hagyományos pácolással és nyolc gyorspácolással készült húskészítmény volt.
A szakemberek megmérték többek között a sonkák víz-, nitrit-, nitrát-, nátriumklorid-tartalmát és vízaktivitását. A sótartalom vizsgálata alapján négy termék kisebb mértékben meghaladta a Magyar Élelmiszerkönyv szerint meghatározott maximum értéket. A nitrittartalom egyiknél sem lépte túl a megengedett szintet. Két termék esetén a gyártók által megküldött receptúra alapján a gyártáskor hozzáadott nátrium-nitrit mennyisége meghaladta a jogszabályban megengedett határértéket, ugyanakkor a késztermékből laboratóriumi vizsgálattal kimutatott nitrittartalom megfelelőnek bizonyult.
A sonkák jelölésének ellenőrzésekor huszonkét terméknél tizennyolc esetben állapítottak meg jelölési hibákat a szakemberek. A vizsgálatok során tapasztalt hiányosságok miatt a Nébih az érintett vállalkozásokkal szemben a jogsértés súlyosságának megfelelően jár el. A termék szezonalitása miatt a Nébih hatósági felügyelői négy, kockázatbecslés alapján kiválasztott előállítónál üzemellenőrzést is tartottak, kiemelt figyelmet fordítva a higiéniai megfelelésekre. Egy esetben tártak fel kisebb higiéniai problémát, amelyért a vállalkozót figyelmeztették.
Forrás: MTI; Fotó: MTVA
Facebook
Twitter
YouTube
RSS