
Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) a gyermekek védelme érdekében idén is ellenőrzi a kipucolt csizmákat nemsokára megtöltő édességeket. A laboratóriumban megvizsgált 17 csokoládémikulásból mindössze egy zsírtartalma volt magasabb a csomagoláson feltüntetettnél.
A minisztérium közleménye szerint az ITM akkreditált élelmiszer- és vegyipari laborja évente ismétlődő vizsgálattal ellenőrzi, hogy a fogyasztók a valóságnak megfelelő tájékoztatást kapnak-e a csokimikulások összetételéről. Így szűrhetők ki azok a termékek, amelyek címkéjén, csomagolásán nem tüntetik fel a kakaóvajhoz hozzáadott idegen zsírokat, vagy a megengedettnél nagyobb mennyiségben tartalmaznak ilyen anyagot.
A laborvizsgálat az összes zsírtartalom ellenőrzésével kezdődik, amelynek első lépése a csokifigura ledarálása. A lombikba helyezett csokoládémassza sósavas roncsolásával érik el, hogy zsírtartalma elkülöníthetővé és leszűrhetővé váljon. A szűrőpapírból a sósavmentesre mosás után, egy erre szolgáló készülékben, oldószerrel nyerik ki a zsiradékot. Lemért mennyiségét összehasonlítják a címkén feltüntetett adattal. Az összes zsírtartalom származhat a csokoládé kakaóvaj-tartalmából; lehet tejzsír vagy egyéb, növényi zsiradék is, de ezt a csomagoláson jelezni kell.
A zsiradék kíméletes kivonása után egy másik műszeres vizsgálattal állapítható meg, hogy a termék tartalmaz-e a kakaóvajtól eltérő, úgynevezett idegen zsírokat. Például a pálmazsír vagy a shea vaj legfeljebb 5 százalékban lehet jelen a csokoládéban, ezt szintén kötelező feltüntetni. A jó minőségű mikulások fontos ismérve, hogy azokon csokoládé, tejcsokoládé vagy étcsokoládé megnevezés szerepel. A kakaós tejbevonó massza, étbevonó massza vagy tejfigura nem csokiból készül. Érdemes minél magasabb kakaó szárazanyag-tartalmú télapót választani. A címkén megjelenítendő részaránynak tejcsokoládék esetén meg kell haladnia a 25, étcsokoládéknál pedig a 35 százalékot.
Keszthelyi Nikoletta, az ITM fogyasztóvédelemért felelős helyettes államtitkára kiemelte: a 13 féle tej- és négy különböző étcsokoládé mikulás közül mindössze egy zsírtartalma tért el a megengedettnél nagyobb mértékben a csomagoláson jelzett mennyiségtől. A termék azzal a feltétellel forgalmazható, hogy a hibás tájékoztatást a gyártó kijavítja. Az idegen zsírtartalom mérése alapján mindegyik vizsgált csokoládé megfelel a követelményeknek, valóban kakaóvajból készültek, és nem tartalmaznak a szabályosnál több egyéb zsiradékot. A hagyományos novemberi ellenőrzés tapasztalatai hosszú ideje kedvezőek, a szakemberek 2015 óta egyetlen alkalommal sem tártak fel súlyos kifogásolnivalót – mondta a helyettes államtitkár.
Forrás: MTI
sima
2020-12-03 at 11:47
Örömmel látom, hogy végre eltűntek a 30 Ft-os, elképesztően rossz minőségű és rossz ízű csokimikulások a nagy áruházak polcairól. A nagy gyártókban sem bízom meg tökéletesen, de legalább finom az ízük.
Ha lenne egy tökéletesen magyar gyártó, amelyben nulla külföldi érdekeltség van és finom, egészséges csokoládékat gyárt, akkor azt venném.
T. Fleischer
2020-12-03 at 20:33
Szeretném megnyugtatni”sima”-t, hogy van magyar csokimikulás, mégpedig a magyar kézben lévő Stühmer cégnek. Néhány kézműves magyar csokoládékészítő is van. Sajnos a Stollwerck és a Bonbonetti már minden variációban volt és van tulajdonban, még Porosenkó is érdekelt volt a Tibi csokoládé révén. Annak idején a rentábilis édességgyárakat úgy privatizálták a szocik, hogy azokhoz magyar tulajdonos ne férjen hozzá, nehogy kiderüljön a korrupcióval kísért átjátszás külföldieknek, hasonlóan a gazdaság sok üzeméhez, gyárához, szolgáltatójához.