Brutális adat jött ki a világszerte zajló élelmiszerpazarlásrólPPestiSrácok.hu Forró drót 2024 március 27. Napi egymilliárd étkezésnek felelne meg a 2022-ben világszerte feleslegesen kidobott élelmiszer az ENSZ Környezetvédelmi Programjának (UNEP) szerdán közzétett jelentése szerint.
Újabb magyar cég lépett a nemzetközi piacra – Romániában is elindult a MunchPPestiSrácok.hu Eco 2021 augusztus 3. Újabb magyar vállalkozás lépte át az országhatárt. A Munch elnevezésű "ételmentő" alkalmazás célja, hogy éttermek, pékségek, boltok és szállodák kedvezményesen, negyven–hetven százalékos áron értékesítik az el nem adott, de jó minőségű ételeket. A magyar alapítású vállalkozás most már Romániában is elterjedt, ahol több mint nyolcvanezren töltötték le.
Évente akár ötvenezer forintot lehetne spórolni az élelmiszerek tudatos felhasználásávalPPestiSrácok.hu Eco 2021 április 6. Azon túl, hogy egy átlagos magyar család évente akár 50 ezer forintot spórolhatna a tudatos, otthoni élelmiszer-gazdálkodással, a jelenlegi pazarlás komoly környezeti problémát is okoz a világban – közölte a Klímapolitikai Intézet. A pazarlás visszaszorítása az élelmiszertermelés karbonlábnyom csökkentésének egyik fontos területévé válhat a jövőben. Ezért egyre gyakrabban merül fel a kérdés, hogyan lehetne megoldani a már lejárt élelmiszerek és élelmiszer maradékok újrahasznosítását. Mindez azért fontos, mert világszerte az előállított élelmiszerek csaknem egyharmada megy veszendőbe az ENSZ statisztikák szerint. A kidobott élelmiszerek termeléséhez 1,4 milliárd hektár terület szükséges, ami a Föld mezőgazdasági területének csaknem harminc százaléka.
Nébih: Magyarországon több, mint 300 ezer tonna élelmiszert pazarolnak el az emberek éventePPestiSrácok.hu Forró drót 2020 október 16. Magyarországon az emberek évente több, mint háromszázezer tonna élelmiszert pazarolnak el, a veszteség pénzben kifejezett értéke meghaladja a százhetvenmilliárd forintot, ami egy-egy emberre vetítve 18 000 forint; az élelmiszerpazarlás környezetvédelmi, gazdasági és erkölcsi probléma is – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) pénteken.
Évente átlagosan 68 kilogramm élelmiszert dobnak ki a magyarok fejenkéntPPestiSrácok.hu Forró drót 2020 július 31. Évente átlagosan 68 kilogrammnyi élelmiszert dobnak ki fejenként az emberek Magyarországon; az uniós átlag ennél jóval magasabb – mondta Keleti Marcell, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) élelmiszeripari igazgatója péntek reggel, az M1 aktuális csatornán.
Minden másodpercben hatvanhat tonna étel megy veszendőbePPestiSrácok.hu Huszonötödik óra 2018 augusztus 22. Harmadával nőhet a kidobott élelmiszer mennyisége 2030-ig, amikor minden másodpercben nagyjából 66 tonna étel fog veszendőbe menni egy új jelentés alapján. A fejlett országokban főként a kiskereskedelemben és a fogyasztóknál jelentkezik a probléma, akik gyakran túl sokat szereznek be, ezért ki kell dobniuk az ételt, vagy meg sem vásárolják, mert "nem felel meg az esztétikai követelményeknek", ezért kerül a kukába.