Enyhén nőtt a szalmonellózishoz köthető esetek száma az uniós tagállamokban 2016-ban az EU legfrissebb, zoonózisokat (állatról emberre vagy emberről állatra terjedő megbetegedéseket) összegző jelentése szerint. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) azt tapasztalja, hogy Magyarországon is mérsékelten növekszik a szalmonella-fertőzések száma.
A Nébih honlapján ismertette: az Európai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ (ECDC) és az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) közös jelentésében szereplő európai országokban 2016-ban 4786 élelmiszer eredetű szalmonellózis (zoonózist okozó szalmonella) megbetegedést regisztráltak, ami 94 530 személyt érintett. Bár ez nem tér el jelentősen a 2010 és 2016 közötti esetszámok éves átlagától, az előző évi 4362 esethez képest enyhe növekedést mutat. Ezzel megállt az a kilenc éve tartó tendencia, amelynek során folyamatosan csökkent a regisztrált megbetegedések száma.
Magyarországon 2016-ban a Nébih információi szerint 681 élelmiszer eredetű humán szalmonella-fertőzés történt, közülük 76 esetben volt szükség kórházi ellátásra. A hazai számadatok szintén a megbetegedések mérsékelt növekedését igazolják. Az EU más tagországaihoz hasonlóan – az esetek több mint felénél a tojás, tojástermékek, illetve baromfihús fogyasztásából adódó Salmonella Enteritidis felelős a szalmonellózisok kialakulásáért – írják.
MTI
khm
2018-02-08 at 16:40
Na az lesz majd a szép idő (a gyógyszergyártóknak),ha megérkeznek a Brazil csirkeszállítmányok. 🙂
Alexxx
2018-02-07 at 23:20
Sajnos volt már szalmonellám. Senkinek sem kívánom. Nemcsak hasmenéssel, de lázzal is jár. Hidegrázással ül az ember kint a vécén, folyamatosan ingere támad és már felállni sem tud az ülőkéről.
khm
2018-02-08 at 16:39
Ismerem.