Kis túlzással állíthatom, éjjel-nappal azon dolgozunk, hogy a leginkább recesszió sújtotta ágazatot talpra állítsuk.

– jelentette ki Guller Zoltán, aki szerint eredményes munkájuk bizonyítéka, hogy a Turisztikai Világszervezet főtitkára május közepén levélben gratulált Orbán Viktor miniszterelnöknek az turisztikai ágazat válságának hazai kezeléséhez.

A vírus derékba törte a több százezer embernek és több tízezer vállalkozásnak munkát adó szektort. Ne felejtsük el, hogy 13 százalékos GDP-részesedésű gazdasági húzóágazatról beszélünk.

– emlékeztetett a vezérigazgató, aki beszámolt arról is, hogy az év első két hónapjában még 22 százalékos bővülést könyvelhetett el a szektor, így az eddigi legerősebb év előtt állt idén a hazai turisztikai ágazat. Ezt azonban a járványhelyzet egyértelműen derékba törte.

Nagyon bízom abban, hogy a schengeni térségbe tartozó államok akár már nyáron, de legkésőbb az év második felében megnyitják határaikat egymás előtt.

– reagált az ügynökség vezetője a nemzetközi idegenforgalmi korlátozásokat taglaló kérdésre. Ugyanakkor leszögezte, hogy az interkontinentális utazások újraindulása jelen helyzetben, ebben a naptári évben nincs napirenden. Ebből kifolyólag is a fókuszba ebben az évben elsődlegesen a belföldi turizmus kerül. Ehhez kapcsolódik az MTÜ által beharangozott látványos augusztus 20-i rendezvénysorozat is, amely a tervek szerint minden eddiginél nagyobb szabású eseménynek igérkezik.

A hagyományos Szent István-napi attrakciók mellett lesz drónjáték, légi parádé és számos családi program is, a jelenlegi tervek szerint összesen huszonegy, fővárosszerte.

 

– jelentette ki Guller. Szerinte pedig azok, akik petíciók írásába kezdtek a nagyszabású programok miatt, azt a baloldali kormányok idején képviselt attitűdöt erősítik, amikor egyből a megszorításokhoz nyúltak.

Szerte a világon látványos programokkal ünneplik jelentős történelmi eseményeiket a nemzetek. A franciák július 14-én emlékeznek a Bastille ostromára, az amerikaiak július 4-én ünneplik a függetlenségi nyilatkozat kihirdetését. Augusztus 20-a hazánk születésnapja, ez a legfontosabb nemzeti ünnepünk, igyekszünk európai színvonalon megemlékezni ezer évvel ezelőtti államalapításunkra.

– szögezte le. Guller Zoltán kitért a Kisfaludy szálláshelyfejlesztő programra is, amelynek hangsúlyos szerepet szánnak az ágazat újraindításával párhuzamosan, annak fejlesztése tekintetében.

A magyarországi szálláshelyek teljes körű megújítását célzó program utolsó szakaszához értünk. A szállodák és kempingek fejlesztése mellett a vidéki Magyarország összes legfeljebb nyolcszobás szálláshelyének tulajdonosai is pályázhatnak forrásra. A cél, hogy 28 ezer szálláshely 55 ezer szobájának mindegyike szobánként egymillió forint támogatást kapjon, még ebben ez évben.

– fogalmazott a vezérigazgató, aki egyben megerősítette, hogy az idei évben az MTÜ egyértelműen az itthon maradásra buzdítja az utazni és pihenni vágyókat.

Forrás: Demokrata; Fotó: MTI/Varga György