Nem állt meg az élet a mezőgazdaságban a koronavírus miatt, az élelmiszer-ellátást a járvány idején is biztosítani kell, ezért egyre több munkás kell a kertészetekbe. A zöldségek, gyümölcsök termesztésével kapcsolatos teendők kétharmadát szezonálisan foglalkoztatott emberek végzik. A Magyar Nemzet az agrárminisztériumra hivatkozva azt írta, hogy a szántóföldi növénytermesztésben nem várható humánerőforrás-hiány. A kertészetekben azonban egyre több a feladat, így a korábbinál is nagyobb szükség van idénymunkásokra.
A szezonális humánerőforrás-gondokat részben a könnyített határátkelés biztosításával, részben a más ágazatokban állásukat veszített dolgozók átirányításával igyekszik orvosolni a kormány. A tavaszi mezőgazdasági előkészületek már javában zajlanak, az enyhe tél miatt ugyanis a szokásosnál mintegy három héttel korábban kezdtek neki a teendőknek. Az élelmiszer-ellátást a járvány idején is biztosítani kell. A kertészeti kultúrákban a tavaszi feladatok elvégzésének alapvető feltétele, hogy megfelelő számú képzett dolgozó álljon rendelkezésre. A zöldségek, gyümölcsök termesztésével kapcsolatos teendők kétharmadát szezonálisan foglalkoztatott emberek végzik. A határidők szorosak, és ha egy munkafolyamat késik, az akár a teljes növényállomány megsemmisüléséhez is vezethet. Bár a kertészeteket már az elmúlt években is kihívás elé állította a megfelelő számú szezonális dolgozó felvétele, a koronavírus-járvány az idén tovább rontott a helyzeten. A fertőzések számának megfékezését célzó korlátozások ugyanis megnehezítik a határ túloldaláról ingázó, elsősorban román és ukrán vendégmunkások foglalkoztatását – olvasható a Magyar Nemzetben.
Forrás: MTI; Fotó: MTI
Girolamo
2020-04-11 at 09:47
Családok éltek belőle,de a képződött jövedelem is az övék lett.
Muszály volt valamit lépni.Ez mègse járja.
Szóval,volt itt nálunk egy aljas,sunyi munka,ami elérte a celját.
A Magyar földet megszerezni,csak úgy lehet,ha jövedelmet nem ad.
A hazai kertészeti termékekhez képest,a világban semmi sincs,ami egészséges és finom is lenne egyszerre.
Már a vendégmunkásért is kapkolódni kell.
Az egészséges zöldség,gyümölcs,nem lehet,árverseny áldozata.Ezen a népesség egészsége múlik.
Az őstermelők,a gazdák versenye egymás között, produkálta volna,a Hungarikum minőséget,a hazai konyháknak.Erre ráengedni a nagyvilágot?A gyalázatos és aljas szidalmazást,úgysem ússzuk meg.
Akkor miért tettünk, lényegi áldozatokkal járó engedményeket?
Magyar Bálint szarvasgombás fejlődèsére,tetszetek emlékezni?
Ha nagyi már nem hozza az újhagymát,a szarvasgombát is kínáló múlti,mennyiért ad egy csomó zöld árút?
Az ügyesebbek lassan a hazai szarvasgombát is prezentálják.
A hazai föld,hazai termékeivel,a piacokon,a belföldi keresletnek szolgálva.
Amúgy,a lényeg az pont a vásárló érdeke lett volna.
Zöldség,gyümölcs kapcsán,hiány esetén a határ a csillagos ég.Ennek az igazi megtapasztalása,még visszavan,de meglesz.Már nem sokat kell hajcsizni addíg,buksi kis fejünkkel.