Te tudtad, kedves olvasó, hogy Európa (Olaszországon kívüli) 35. legjobb pizzériája Budapesten van? Ha tavaly ilyenkor is olvastál minket, akkor bizonyára igen, sőt, 2023-ban a 26. helyet sikerült megszerezni a Top 50 Pizza („a pizzériák Michelin-kalauza”) listáján. OK, ahhoz képest kicsi visszalépés – vagy a többiek lettek még jobbak.
Akkor nem sikerült elsőként megírnunk a hírt, a HVG megelőzött minket – csak éppen elsőre nem vették észre, hogy magyar étterem is van a legjobb 50 között, és hétpofára bezzegbécseztek, sőt, azt sem értették, hogy lehetnek ilyen „hülyék” az elbírálók, hogy a legjobb pizzéria nem Olaszországban van. Érdemes elolvasni, tanulságos volt a sztori, kiválóan mutatta a hazai ballibsi sajtó ostobaságát, nagyképűségét és Magyarország-lenézését egyszerre.
Most viszont mi írjuk meg elsőként a sztorit (mielőtt a HVG megint kijönne valami f*szsággal). A díjakat ugyanis tegnap, azaz hétfő este adták át Madridban, abban a városban, ahol két étterem is bekerült a legjobb ötvenbe. Az idei egyébként zsinórban az ötödik év, amikor az Akácfa utcában található Belli di Mamma pizzéria ott szerepel a legjobbak között. Mindezt úgy, hogy 6 éve nyitottak! A titok továbbra is a tésztában rejlik. Ha az nem jó, hiába tesznek rá bármit. Az értékelésnél azonban számít mellette a borkínálat, az étterem hangulata és a kiszolgálás is. Persze nem árulják el, hogy melyik mennyire és hogyan, mint ahogy azt sem lehet tudni, mikor látogatják meg az éttermet a tesztelők. Teljes inkognitóban maradnak, kifizetik a számlájukat és hazamennek.
Szinte az egész világon tesztelnek; az 50 legjobb európai pizzérián kívül díjazzák természetesen az 50 legjobb olaszországit, valamint az 50 legjobb ázsiai-óceániait, az 50 legjobb latin-amerikait és az 50 legjobb észak-amerikait is. Világszerte sok étterem van olasz kézben; a Belli di Mamma tulajdonosai is olaszok. Viszont évek óta Budapesten élnek. Hogy miért? Ahogy az itt élő olaszoknál gyakran előfordul, köztük is van, aki eredetileg egy-egy nő miatt „keveredett ide”. De aztán nagyon megszerették Magyarországot. Sőt…
Ahogy Nyugat-Európában alakulnak a dolgok, és sajnos Olaszországban is, a végén még teljesen magyar lesz belőlünk
– mondja fél-viccesen az egyik tulajdonos, Riccardo Bianchi, aki egyben az üzletvezető is. Hozzátette:
Európa politikusai őrültek és tönkreteszik a kontinenst. Magyarországon viszont nagyon jó élni. Reméljük, sokáig tudunk még nagyon jó pizzákat csinálni, és akár újabb éttermeket is nyitni.
Meg kell említenünk, hogy további két budapesti pizzéria, a Digó és a Pizzamanufaktúra is elismerést kapott; a Top 50-be ugyan nem fértek be, így díjat nem kaptak, de a „kiváló európai pizzériák” felsorolásában ott szerepelnek.
Magyarország tehát a gasztronómiának ebben a szegmensében is ott van a világtérképen. És nem, a legjobb román pizzéria nem előz meg minket.
Facebook
Twitter
YouTube
RSS