Miközben Brüsszelben véget ért a nagy sakkparti, a magyar szőlősgazdák elkezdték a még éretlen termést a földre dobálni – köszönhetően az önmagával viaskodó uniós bürokraták képmutató, oroszellenes magatartásának. Keleti nyitás ide, keleti nyitás oda, a kötelező uniós embargót ellenembargó követte, így már évek óta nem tudjuk a szőlőt (és más gyümölcsöt) az oroszoknak (sem) eladni. Mostanra annyira súlyossá vált a helyzet, hogy négy borvidéken is fizet akkor a magyar állam, ha még zölden, éretlenül a rögök közé dobjuk a szőlőtermést. Mert értékesíteni nem tudjuk, a franciák és az olaszok védik a saját territóriumokat, a magyar piac pedig szűkös. Mindeközben a német-orosz kereskedelem mértéke ismét csúcsra jár. Képmutatás, kettős mérce és a magyar gazdák tragédiája – ezt hozta az oroszokat megleckéztetni akaró béna bürokrácia makacssága. De a magyar kormány legalább igyekszik megmenteni a tragikus helyzetbe került gazdákat – feltéve, ha az uniós bürokraták nem kötnek majd ebbe is bele.
A magyar gazdák az alább olvasható levelet kapták négy borvidéken is. A helyzet katasztrofális. Az Orbán-kormány segíteni próbál, mindaddig, míg a versenyjogi biztos fel nem emeli a fenyegető ujját.
Az ukrán konfliktus miatt meghirdetett, Oroszország elleni szankciókat 2014 óta újra és újra meghosszabbította az Európai Unió – legutóbb 2019 júniusában.
A kereskedelmet és a befektetési tevékenységet is érintő megszorítások jelenleg 2019 végéig maradnak érvényben minden tagállam, így Magyarország esetében is. Hiába küzdött a magyar kormány az embargó szigorításának enyhítéséért, hiába okoz több százmilliárdos kárt az európai mezőgazdaságnak közvetve és közvetlenül is ez az egész cicaharc, hisz Putyin az uniós embargóra ellenembargóval válaszolt – a tiltás maradt, mint a politikai zsarolás csimborasszója, a Krím-félsziget annektálása miatt. A vicc az egészben az, hogy Oroszországot nemhogy gyengítette, hanem kifejezetten erősítette ez a szkanderezés. Az uniós bürokraták ennek ellenére megmakacsolták magukat, és fel sem merült máig az, hogy az üzleti érdekek miatt érdemes lenne véget vetni ennek az impotenssé vált szankciósorozatnak.
Az oroszok válaszlépése az európai és a magyar agrár- és élelmiszer-ipar szereplőit igen nehéz helyzetbe hozta, így az egyes nemzetállamoknak (és Magyarországnak is) mélyen a zsebükbe kellett és kell nyúlniuk azért, hogy kisegítsék a bajba jutottakat. A szőlőtermesztésre ez hatványozottan igaz. Európában ugyanis több bornagyhatalom, leginkább a franciák és az olaszok már jó régen megtalálták a saját érdekeiket védő eszközöket és hatékonyan is használják, a magyar szőlőt és a bort ellenben nem tudjuk maximálisan az unió piacán értékesíteni; függő viszonyban vagyunk például az orosz exporttól. (Rossz nyelvek szerint az oroszok a szar termést és a lőre minden cseppét is elvitték egykor…) A rendszerváltás óta tartó piackeresés nem mindig volt számunkra diadalmenet – de ha tetszik, ha nem, az orosz piac fontos maradt.
Az embargó esetében érdemes rámutatni arra a képmutató magatartásra, ami több nagyhatalomra, leginkább Németországra jellemző. Mert míg az uniós tagországokra a bizottságon keresztül ráerőltetik a politikai zsarolás eszközét, azaz az embargót, addig a saját kereskedelmükben igyekeznek megkerülni minden szabályt. Szerintük politikai vitát lehet folytatni, de üzletelni sem bűn Putyinnal – legalábbis nekik. Nekünk nem! Beszédes adat, hogy az elmúlt három évben folyamatosan nőtt a német-orosz kereskedelem mértéke. (A csúcsot 2017-ben érte el, mikor a német kivitel 24,1 milliárd euró volt, ami 21 százalékkal felülmúlta a 2016-ban regisztrált 21,5 milliárd eurós német exportot, ami már megközelítette az embargó előtti számokat.)
De a magyar gazdák – gondolva most a szőlősgazdákra – továbbra is „szívatásban” vannak. Ezért is próbálkozik kínjában az Orbán-kormány azzal, hogy a piacra jutás teljes esélytelenségével leszedett szőlők miatt ne kerüljenek a csőd szélére, urambocsá’ ne meneküljenek öngyilkosságba a magyar gazdák. Mivel az orosz embargó 2016-ban frissített változatába ismét bekerültek a 0806-os tarifaszámmal kezdődő gyümölcsök, azaz a különböző szőlőfajták csemege és feldolgozott formái is, így a kör mostanra végleg bezárult. A tavalyi év nehéz volt, az idei még nehezebbnek ígérkezett a magyar szőlősgazdáknak.
Ezért is nyúlt most ahhoz a brutális, de mindenképpen életmentő eszközhöz a kormány, hogy legalább a szokásos termésátlag árát kifizesse azoknak, akik nem tudják eladni, vagy hasznosítani a szőlőt. Pontosabban: könnyek közt szedik le a zöld fürtöket és dobják a földekre, de legalább pénzüknél maradnak a szerencsétlen helyzetbe kerültek – nem úgy, mint a Gyurcsány-, illetve a Bajnai-kormányok alatt. Ez is valami! Becsüljük ezt meg!
Mi pedig köpjünk egyet a rögök közé, pisiljük le a zöld fürtöket, és ironikusan köszönjük meg az uniós bizottságnak és a sakkpartiban eszüket vesztő bürokratáknak, illetve a képmutató német nagyhatalmi politikát folytató vezetőknek, hogy olyan dolgok történnek a magyar földeken, amit még a nagyöregek sem láttak. Tömegével szedik és dobják szerteszéjjel a zöld szőlőt júliusban.
Dodó
2019-07-06 at 15:22
De! Csakhogy az oroszok a kisebb méretű almát is átvették, az ugyanis kevésbé volt romlandó, míg Németországba (ahová jelentős az exportunk) csak osztályon felüli áru szállítható. De, aki ilyen szűklátókörű, az, még ha erdélyinek is mondja magát, valószínűleg nem közénk való!
Benedek Károly
2019-07-05 at 22:33
“A franciák tömegborai meg mélyen a nemzetközi színvonal alatt vannak.”
Mert soha nem volt iható vizük, ezért asztali bort ittak előszeretettel.
Bokor Géza
2019-07-05 at 21:16
Ajjajjjjjj….
Ha a hozzászóló “minőségelemzése” olyan személytől ered aki 10 db különböző szőlőből készült minőségi borról, amelyek egyöntetűen átlátszatlan csomagoló papírba vannak csomagolva, s sorszámozva vannak a csomagok, megmondja hogy milyen tájon termett, melyik évjárat, s milyen szőlőfajtából, vagy cuve esetén milyen szőlőfajtákból készült, akkor elfogadom a véleményét, pedig amit leírtam, az csak a minimális alap.
A zöld fürtök ledobálása évtizedek óta megszokott gyakorlat, minőségi bor készítéséhez gyéríteni kell a termést….. az meg hogy ezért fizetne az állam, eléggé kamugyanús. A minőségi bortermelésre való áttérést viszont tényleg támogatja.
Amúgy meg legjobb borászaink legjobb boraikkal a világ élvonalában vannak.
Tömegbortermelésben Chile, Ausztrália reggelire esz meg bennünket a tejeskávé mellé….. Olaszország, Spanyolország is kenterbe ver. A franciák tömegborai meg mélyen a nemzetközi színvonal alatt vannak.
Marad a minőségre való törekvés és…….. és a zöld fürtök ledobálása…….:)
Namond
2019-07-06 at 07:57
A borszőlő minőségjavítása ismeretes.
De a cikkben nem a csemege szőlőről van szó?
Benedek Károly
2019-07-05 at 21:10
Egy éneket mondok, Akik nem bolondok s meghallják,
Hogy időt tőlteni Jó, s verset költeni, megvallják,
De vajjon mirül lesz notám?
Mit penget az én hurom s kotám?
Im mindjárt megmondom, Mert most szünik gondom;
Perdülj azért szaporán én rotám!
Elkészitem számat, Szép magyar hazámat dicsérem,
Apolló felségét És ő segitségét megkérem;
Kiki dicsérje országát,
Melytül ő legszebb jószágát,
Azaz éltét vette, S melynek zsírját ette,
És jól látja s tudja jóságát.
Magyarországi főld Zsíros, termékeny, zöld, itt mi nincs?
Buzával sok verem teljes, bőven terem e nagy kincs;
Bővölködik gabonával,
Melyet nem kell babonával
A jó földbe vetni, Mert úgy is vehetni
A jó természetnek hatalmával.
Árpa, köles, rozs, zab, Hajdina, cirok, bab, kender, len,
Melyekhez kell orsó, Ismét lencse, borsó van jelen,
Sok tök, dinnye és ugorka,
Melyre jó egy ital borka.
Törökbúza és mák, Mellyel teli sok zsák,
Mind van, amit kiván az ember torka.
Hagyma is sokféle, Rakva sok kert véle, saláta.
Lássátok, jöjjetek, Sok a répa, retek, káposzta,
Torma-gyökér, petrezselyem
Zöldellik, mint szép zöld selyem,
Ugy az ánizs, kapor, Sűrű mint a sok por,
Nincson többrül szólnom időm s helyem.
Hát a virágokrúl, Rózsáknak szagokrúl mit mondjak?
Mint csillagok égben, Ragyogó szépségben, szintolyak.
Violákbúl ifjú és szűz
Bokrétát és koszorút fűz.
Szegfűnek illatja, Órunkat meghatja,
Liliomtúl távoly fut a rossz bűz.
Aër meleg hüves. Mező kies füves, – villákkal
Rakunk sok baglyákat, Töltünk sarág1yákat színákkal,
Sokat teremnek a rétek,
Mely a barmoknak friss étek,
Nyárban fű, mely nedves, Télben széna kedves;
Nincs a mi főldünkben semmi vétek.
Vedd a lovat számba, Melyet fognak hámba: nem lehet;
Számláld a sok barmot, Ökröt, mely húz jármat: nem lehet;
Sokaságát a tehénnek
Láthatd itt ifjunak, vénnek;
Tinónak, borjunak, kecskének és juhnak,
Erdőn-mezőn disznók legelnek.
Rakvák hegyek-völgyek. Téjjel tele tőlgyek [!] folytatnak,
Mely hasznot hajt s hajtott, Abbúl túrót, sajtot nyomtatnak.
Kimondani volna nagy baj,
Mennyi itt a tehén- s juh-vaj!
Zsiros ettül szájunk, Van faggyúnk és hájunk;
Kasokban mézet rak a sok méhraj.
Nossza hasat töltsünk, Mert terem gyümölcsünk bőséggel,
Barack, megy, gesztenye, Cseresnye, berkenye körtvéllyel;
Csudálkozhatsz a sok szilván,
Amelyet megláthatsz nyilván;
Nagy e föld halalma, Terem itt sok alma,
Hogyha kárt nem tesz az ég ártalma.
Naszpolyát és diót, Mogyorót sokat s jót bőven ád,
Mert fák a kertekben Sűrűk, mint vizekben a sok nád.
Mit mondjak a szőlőtőrül,
Sok fürtök függenek errül.
Egy mindennek feje, Nemes fának teteje,
Amely leszivárog a szőlőtőrül.
Mustok a pincékben, Pintekben, iccékben megforrnak;
Nincs itt drágasága, hanem olcsósága a bornak,
Ilyen jó föld sohol sincsen,
Ennek párja másutt nincsen;
Isteni jól-tétel, bő itt a tál étel,
Melyet mi nem adnánk semmi kincsen.
Benedek Károly
2019-07-05 at 22:30
Pálóczi Horváth Ádám: Ötödfélszáz énekek
csakafidesz
2019-07-05 at 19:14
Kezdjük azzal, hogy ez a boldog ország ezer évig ellátta magát, sőt exportált is. Ma importálnak élelmiszert. Szégyen.
kivagyok!
2019-07-05 at 17:08
Sok borászat már olyan, mint egy laboratórium vagy kórház. Reduktív borokat állítanak elő nagy rozsdamentes tartályokban. Az embernek már megkóstolni sincs kedve. Hagyományos eljárással kell jó szőlőből jó bort előállítani hordókban, ami igazi zamatot ad a bornak. Nyugatra, meg pláne az USÁ-ba úgysem tudnak betörni.
Van olyan borászat (Varga) minden üzlet tele van a boraival télen-nyáron. Mennyi szőlője van ennek az embernek?
Az volt a legszebb, amikor egy műsorba meghívtak 6-7 hazai borászt, vakon kellett kóstolniuk és megmondani, hogy melyik az ő boruk. Egyik sem ismerte fel a saját borát.
A hatóságoknak meg nem azzal kellene foglalkozni, hogy szüretkor helikoptereket meg drónokat küldenek fel, hogy ellenőrizhessék, vajon az a szüretelő be van-e jelentve az adóhivatalnál? Ezzel is drágítják a szőlő árát meg a túl drága permetszerekkel, amiból sok ember milliós hasznot húz minden évben.
Az embargót meg ki kell játszani a picsába, fentebb már olvastam egy hozzászólótól a megoldást.
Csakhát nálunk még mindig a bürokraták az urak, akik a büntetésekből termelik ki a saját bérüket.
Hesslerezredes
2019-07-05 at 17:40
10/10!!!
Lazics
2019-07-05 at 15:10
A rizsa sem kell!
MacMondeau
2019-07-05 at 13:00
Oroszország a krímet MEGTARTOTTA-semmi megszállás-ellentétben jugóval és ukrajnával.
Az embargó gyarmatféltésből az európai nemzetállamok ellen irányul és nem az oroszok ellen!Ugyanis ha kereskednek az oroszokkal abból(a zusa által nem ellenőrzötten) jövedelmük keletkezne ami segítené nemzetállami létük megtartását!!!Az egész russzofób hisztéria(agresszornak hazudva az oroszokat-amikor épopenhogy védekeztek)
az európai gyarmatok akolban tartását szolgálja!!! pl a lengyeleket ingyen zusa zsoldosokká lehet tenni és még rengeteg fegyvert is eladni nekik,
Hesslerezredes
2019-07-05 at 14:57
10/10!!
Benedek Károly
2019-07-05 at 21:08
1000/1000
Benedek Károly
2019-07-05 at 12:32
“Tömegével szedik és dobják szerteszéjjel a zöld szőlőt júliusban.”
Dehogynem!
Amikor az első Fidesz-FGKP kormány alatt Torgyán kivágatta az őshonos, magyar almafákat.
Benedek Károly
2019-07-05 at 21:07
Ugyanezért.
Helga
2019-07-06 at 15:05
Tévedés! Az almafákat nem az első Orbán kormány idejében vágták ki, hanem jóval korábban, úgy a nyolcvanas évek körül. Kivágták, s elsősorban a Jonathan fajta esett áldozatul, mondván, hogy vannak bővebben termő fajták is. Pedig egy osztrák cég csak azért hozott létre nálunk almalégyártó üzemet, mert szerintük a magyarországi Jonathan ízanyaga a világ egyik legjjobbik. Bezzeg a “túloldalon” a szlovákok még az öreg fákat sem vágták ki, hanem az almafákon legjobban hasznosuló fehér fagyöngyöt telepítettek a fákra (mely drága gyógyszeralapanyag) s azóta is akkora haszonra tesznek szert, amiról álmodni sem mertek. De volt nálunk korábban olyan döntés is, hogy pénzt fizetett az állam a szőlőtőkék kivágásáért. Pénzt kaptak a gazdák, de nem annyit, hogy az új telepítésekre elég lett volna, így parlagon maradtak ezek a területek. Később fillérekért jutottak ezekhez olyanok, akik ugyan nem értettek a szőlőműveléshez, de volt pénzük. Barackosokat Kecskemét környékén vágtak ki. Ugyanis az “új gazdagok” – akiknek csak pénzük volt! -, de azt nem tudták, hogy a barack az olyan, hogy csak négy évenként hoz igazán nagy termést, ezért kivágták nagyrészét, mert nem volt gazdaságos. Ez is 2002 és 2010 között zajlott le. Mindent összevetve: és még csodálkozunk, hogy nehezen megy a mezőgazdaságban a generációváltás?
Helga
2019-07-06 at 15:29
Elnézést! Egy betű lemaradt. … a magyarországi Jonathan ízanyaga a világ legjobbik(a).
Benedek Károly
2019-07-05 at 12:30
“köpjünk egyet a rögök közé, pisiljük le a zöld fürtöket,”
Ezt talán nem kellett volna.
Magyar föld, melyben kemény munkával, sok befektetéssel termett a jóféle szőlő.
Ez most kényszerabortusz.
Miért kellene leköpnünk azt, ami a sajátunk?!
A németek szeme közé kell köpni! Nem a szent magyar földre és
az abban növelt értékekre!
Mátyás
2019-07-05 at 11:39
Én is rengeteg bort iszom, de már többet nem merek, és csak magyart, amire másokat is próbálok rávenni. Az embargót meg fel kéne mondani vagy az unió térítse meg a gazdák kárát.
Bajos
2019-07-05 at 11:24
Mustmézet is készíthet ének, ezt a törökök is használják. De befőtt, lekvár is finom belőle.
sorry
2019-07-05 at 10:59
Fentiekben olvashattunk javaslatokat a termés hasznosítására.
Csatlakoznék hozzájuk a mazsolával és a szőlőből készült pálinkával. Ugyan nem vagyok mezőgazda, de biztos van közöttük olyan szakember, aki tele van jobbnál jobb, használható ötletekkel.
Persze, ha állami vagy uniós támogatást kaptak borkészítésre, akkor más a leányzó fekvése.
Olyan dolgot, amit élelmezésre lehet használni Isten ellen való vétek eldobni vagy benzint készíteni belőle. Ha Isten akaratával egyezne, akkor nem adott volna ennyi szőlőt, vagy kukoricát. Ezeket élelmiszerként hasznosítani. Ez a meglátásom.
Jozsika
2019-07-05 at 10:54
Szerbián keresztül kell az oroszokhoz eljuttatni a magyar árut szerb áruként.
Tuskerózsa
2019-07-05 at 10:43
És mi lenne ha hagynák a szölöt megérni és olcsón vagyesetleg ingyen a magyar rászorult embereknek (el)adni? Szerintem még le is szednék.
Molnár József
2019-07-05 at 10:16
Ha foci, akkor tízmillió szövetdégi kapitány.
Ha paks, akkor tizmillió atomtudós.
Ha meg szőlészet, borászat, akkor tízmilló gazdálkodó bortermelő.
Mi a helyzet a jövő évi terméssel? Ha zölden leszedik a fürtöket, lehet hogy jobb lehet a jövő évi termés?
Kristóf
2019-07-05 at 11:55
Meg lehet nézni, hogy hová jutott a világ a szövetségi kapitányok, atomtudósok, ipari mezőgazdászok, közgazdászok, jogászok, akadémikusok, stb. tevékenysége nyomán az élet tisztelete ellenében.
Namond
2019-07-05 at 16:36
Nem
Kinga
2019-07-05 at 09:50
Észbontó! Észbontó, hogy ilyen döntés születhet a 21. században! Iskolában tanultunk arról, hogy a túltermelési válságon úgy kívánták segíteni anno, hogy a kávét a tengerbe öntötték. De talán arra az ostoba döntésre is emlékszünk még, ami nem máshol, hanem kishazánkban történt, hogy a szabolcsi almáskertek kivágásáért fizetett az állam, mondván, hogy ha búzát vetnek a fák helyébe az jobban megéri. Azóta tudjuk kinek érte meg igazán. S most itt a szőlő. Az igaz, hogy különbség van a csemege meg a bor szőlő között, de ez akkor is ostobaság lenne, ha az vezérelne bennünket, hogy ezzel is harcolunk az alkoholizmus ellen. Azt elpusztítani, amit a természet megadott, az több, mint felelőtlenség, ez bűn, ami megbocsáthatatlan. Ezzel a megoldással csak a szőlősgazdákat tesszük ki a felvásárlók kénye-kedvének, minthogy használnáhk az eszünket. Ha az élelmiszeripart nem sikerült még mindig talpraállitani, átmenetileg a magán sörfőzdék mintájára lehetne anyagilag támogatni a gazdákat abban, hogy készítsenek jó minőségű mustot, sőt a szőlő magját busás áron még értékesíthetnék is. Ebbe az EU sem köthetne bele. S mindenki jól járna. Vagy olyan gazdagok lennénk, hogy mit nekünk a termés fele? S ha már rászántuk azt a pénzt, használjuk fel ésszerűen, ne pedig “hubelebalázs” módjára!
Hesslerezredes
2019-07-05 at 09:56
1000/1000!!!!!
Kristóf
2019-07-05 at 10:02
Így van. Isten és ember elleni bűn, ami nem marad büntetlen. És a kormány fizeti 😮
(Megjegyzem, az élelemtermelés iparosítása is bűn.)
Benedek Károly
2019-07-05 at 12:35
Már tavaly is szó volt erről az almával kapcsolatban, hogy ne sírjanak a gazdák, hanem álljanak össze, és alapítsanak almafeldolgozó üzemeket.
Namond
2019-07-05 at 16:35
IGAZ
Feldolgozó, tároló és értékesítő szövetkezeteket kellene alapítaniuk, mert ha nem, a közvetítők kiveszik a pénzt a zsebükből.
volt zsuzsa
2019-07-05 at 09:16
1. szőlőcukor gyártása.
2. besüriteni mustjavitónak ,egyéb cukrokat megtiltani a borok édesitésére mustok javitására.
3.bort lepárolni ,üzemanyag adalékként használni.
Hesslerezredes
2019-07-05 at 08:55
Ezért még nagyon meg fogunk lakolni! És azért lenne egy kérdésem: miért nem lehet olcsó jó minőségű bort készíteni, mint a franciáknál? Ja, mert nem tudnak minden évben brazilba utazni? És miért nem lehet jó konyakot (brandyt) csinálni, tessék már megmondani? Nagyon rossz a magyar szőlősgazdák megközelítése, és pokoli drágák a boraik. Arcátlanul, pofátlanul túl vannak értékelve. Én nem vagyok nagy borivó, inkább a sört kedvelem (megjegyzem a magyar gyári sörök is iszonyat drágák, én egy kisüzemi sörfőzdében veszem az egyébként kiváló sört olcsóbban, mint a gyárit), de szerintem – a tokaji aszú kivételével – nincs, nem lehet olyan bor, aminek egy palackja drágább legyen, mint 1000.-Ft. És én már ezt is sokallom. Most nem a muzeális borokról beszélek persze. Értem én, hogy sznobériából kell drágább is, de – kóstolva – az égvilágon semmi különbséget nem éreztem egy méregdrága és egy kvázi lédig rizling között. És egyébként miért is tartjuk be a teljesen idióta embargót? Azért a Krímért, ami mindig is Oroszországhoz tartozott?
Kristóf
2019-07-05 at 10:00
Az árakra a válasz a számukra nyújtott sokkal magasabb EU-s agrártámogatásban van, illetve a kapitalista rendszerben. Nem csak védik a piacukat, de aki nagy mennyiségben egyenletesen tud szállítani annak előnye van.
Mellesleg kétnaponta öngyilkos lesz egy francia gazdálkodó. Lehet, hogy nem a borászok, de mégis.
Namond
2019-07-05 at 14:35
Igaz.
Túlárazottak a borok, nem egyenletes a minőségük, a pincészetek nem megbízhatóak.
Ittam díj nyertes szekszárdi szőlész borát, mely kárminnal vagy cékla lével volt színesítve.
Hesslerezredes
2019-07-05 at 14:56
Azért nem iszom bort, mert a bor az alkoholos italok: rimája (cédája). Összevissza lehet manipulálni, szépségflastrommal (értsd vegyszerekkel, más anyagokkal stb.) eltakarni a hibákat – egy csaló, csalárd ringyó. Nem becsületes. A sör messze nem ilyen: prolibb ital, elismerem, de őszinte: ha szarul van elkészítve, semmivel nem lehet helyrehozni. A szar-sör – szarsör. Azonnal érzed, és tudod. Nem akar és nem tud másnak látszani, mint ami. Ha tesznek bele kukoricát, mindjárt tudod, hogy másnap: katzenjammer. Ezért gyűlölöm a bort. Hazug, becstelen, csaló, ámító gazember (és főleg, aki készíti). Sorkatonaként őszi betakarításon dolgoztunk a gyöngyösi borkombinátnak: az összes szőlő egybe lett darálva. És a hatalmas tartályok előtt ott álltak a műanyag zsákok: zöldes, sárga, pirosas anyaggal telve és mondta a szőlész-borász, hogy az egyik rizling, a másik, furmint, a harmadik vörösbor lesz – ugyanabból a mustból. Most higgyem el, hogy ma nem ez megy???
Namond
2019-07-05 at 16:32
Hesslerezredes
Katona korában a kombinátban adtak a természetes alapanyagok használatára és egyenletes minőségre.
A mai kis sz.r borászatok, a maguk néhány hektárával hazudnak, csalnak, túláraznak, ha véletlen összejön egy iható bor, erősen túlértékelik magukat.
Ne higgye, hogy ma nem az megy, csak akik csinálják nem értik, mit csinálnak.
Nem bort, pénzt látnak maguk előtt.
Kristóf
2019-07-05 at 08:49
Nem “vesztették eszüket” a bürokraták. A Sátánt szolgálják.
Mi meg nagy marhák és bűnösök vagyunk, ha ilyen istentelenséget teszünk, amit a kormány még fizet is.
(Ha már kifizetik, akkor a szőlőért adjanak pénzt. Aztán isznak az óvodások szőlőlevet. Vagy a bort vegyék meg, és adják el fél/harmadáron az EU-ban. Akkor vigyorogjon a francia, hogy milyen remek piaca van.)
Bogika
2019-07-05 at 08:45
A 08.06 vámtarifaszám a friss, illetve szárított szőlőt takarja. A szőlőborra nincs embargó. Az egész cikk egy baromság.
kriszta
2019-07-05 at 08:43
“Mindeközben a német-orosz kereskedelem mértéke ismét csúcsra jár.”
Miért nem szállunk szembe ezzel? Hogyan kereskedhetnek a németek az oroszokkal a tilalom ellnére? Mi az akadálya hogy akkor a többi ország is megtegye?
Kristóf
2019-07-05 at 08:51
Lehetne gyűjteni hasonlóan érdekelt partnereket egy jó kis hetes cikkely szerinti eljáráshoz Deutschistan ellen?
csakafidesz
2019-07-05 at 19:10
Anno a II. világháború végének 70. évfordulóját megünnepelték Moszkvában. Merkelt is meghívták, de nem ment el. Putyin akkor úgy nyilatkozott, hogy a legyőzött nem köteles megünnepelni a saját vereségét.
sanyi
2019-07-06 at 02:59
Lásd Molotov-Ribbentrop paktum. Meg a titkos-záradáka Európa felosztásáról. Ki tudja hány és milyen titkos záradék van ma is?
Alhonvéd
2019-07-05 at 08:41
Ez az EU a kártékony, pökhendi, zsebüket tömő idióták gyülekezete.
Smaragd
2019-07-05 at 08:40
Az embargót szorgalmazó derék USA is jelentősen megnövelte oroszországi kivitelét, mióta a csahos Unió itt szív a ruszkik “megbünetése” miatt.
Andromeda
2019-07-05 at 08:18
Köszönöm a cikket. A legiszonyatosabb az, amit a náci Németország csinál, folyamatosan támadja Magyarországot. Tiszta szívemből kívánom, hogy egyszer képesek legyenek összefogni az EU áldozat államai ez ellen a nyomorult, gyilkos, terrorista német szörnyállam ellen.
Kása mása
2019-07-05 at 09:36
Magából csinált ilyen államot, meg volt egy keletnémet segitője.
Miközben ipari termelése 6-7% esik egyik hónapról a másikra.
sanyi
2019-07-06 at 02:51
Hitler is jót üzletelt Sztálinnal: fegyvert, gépet nyersanyagért. Előbb felfegyverezte a ruszkikat, majd háborút kezdett ellenük. Leszállítottak egy félkész csatahajót, hogy majd Leningrádban rárakják a motort meg a maradék négy szuperágyút (négy már rajta volt lövegekkel együtt). Erről lőtték később az ostromló németeket. A T-34-esek német gyártmányú kovácsoló és esztergagépeken készültek az Urálban.
1941-ben a szovjet légierő három hullámban támadta az addig semleges Magyarországot német gyártmányú bombázókkal. Ebből Kassa bombázását még meg tudták volna magyarázni “tévedéssel” (pár éve tért vissza Magyarországhoz), de Záhony és egy szmélyvonat bombázását az Alföldön már nehezebb volt kimagyarázni. Biztos valamelyik Moszkvába menekült komcsi “hazafi” adta ki a parancsot (Kun Béla? Nagy Imre?)
Közép-Európa két szörny közzé van beékelve, csak a V4 összefogás adhat védelmet.
sanyi
2019-07-06 at 02:56
Záhony akkor még nem határállomás volt, egész Kárpátalja Magyarország része volt. Mélyen magyarterületen volt mindhárom légitámadás.
khm
2019-07-05 at 08:16
“Mi pedig köpjünk egyet a rögök közé, pisiljük le a zöld fürtöket, és ironikusan köszönjük meg az uniós bizottságnak és a sakkpartiban eszüket vesztő bürokratáknak, illetve a képmutató német nagyhatalmi politikát folytató vezetőknek, hogy olyan dolgok történnek a magyar földeken, amit még a nagy öregek sem láttak.”
Ne haragudjon,de ezt nem javasolnám.
Ezeket inkább az úniós szervezet,szerkezet vezetőire írnám elő,miközben az ebmargót,vagy mi a fenét szépen ügyesen megszüntetném.
Hiszen Nekünk elsősorban élnünk kell,és nem egy hülye rendszert kiszolgálni (ismét).
jobb-ágy
2019-07-05 at 08:15
A medve fölébredt téli álmából! Putyin gondol egyet, kiengedi mind a tíz körmét, Krímet csinál össz ojrópából, és már meg is szűnhet az embargó! Kezdjünk el rászokni a vodkára.
D.Attila
2019-07-05 at 08:01
Ez z ügy is jól mutatja . Minél kevesebb kötődés az unióhoz, csak a legszükségesebb, amíg hasznunk van belőle.
csakafidesz
2019-07-05 at 08:03
Az EU már megdöglött, de ez még nem publikus..
csakafidesz
2019-07-05 at 07:58
Az érett szőlőből lekvárt is lehet csinálni, meg lehet enni, stb. Nem feltétlenül kell bort inni, sőt egészségesebb, ha nem fogyaszt azh ember alkoholt.
Az EU ezzel a hülye embargóval bazinagy öngólt rúgott már jónéhány éve, és még mindig nem akarják elismerni, hogy tévedtek. Nos abba kell hagyni. Az oroszok nem vademberek, hanem fehérbőrű, keresztény európaiak, és szívesebben látom őket, mint a bantukat és a berbereket.
marton
2019-07-05 at 08:04
Nem beszélve arról, hogy nekünk nem az oroszokkal volt bajunk, hanem a szovjet kommunizmussal, amit az oroszok is utáltak, hisz tengernyi szenvedést zúdított rájuk…
csakafidesz
2019-07-05 at 19:03
Pontosan. Ajánlott olvasmány Vladimir Bukovszkij: És feltámadt a szél. Amúgy Tolsztoj, Csehov, Puskin, Dosztojevszkij népe, Rjepin híres festményei, csodás templomok épületek, stb. Az orosz kultúra nagyonis európai. Számos híres tudóst adtak a világnak. Egész Afrika szellemi teljesítménye tökmag az orosz kultúrához képest.
Smaragd
2019-07-05 at 08:34
Igen. Villámsebesenmeg kell teremteni ennek a technikai feltételeit. Konzervgyárak nyitása/újranyitása. Jó kérdés, hogy miből.
zolatiguszti
2019-07-05 at 10:53
Ez a cél tudják azusába’ amíg a gazdasági érdek megvan addig hiába pukkognak azon hogy oroszellenesség.Első körben saját lábra állítják az orosz élemiszer termelést.Ezzel nő a Közép-Európaiak függése feléjük és távolodnak az oroszktól.Pláne ha az oroszok exportálni fognak az EU helyettesítő piacaira is, akkor még üzleti konkurencia is lehet belőle.
Namond
2019-07-05 at 14:25
Aszalt szőlő, pl karácsonyra.
Mit is lehet kivonni a szőlő héjból és a magból?
sanyi
2019-07-06 at 02:36
Anti-oxidáns polifenolokat. Nem árt de legalább nem is használ, mégmellé jó keserű is. Az ázsiaiak még mindíg hisznek az ilyen hülyeségekben, a nyugti orvostudományhoz/gyógyszerekhez csak akkor fordulnak, amikor tányleg betegek.
Kapszulába a darált szőlőmaggal és lehet eladni a kínaiaknak.
csakafidesz
2019-07-05 at 19:06
Kénytelen néha igazodni az uniós “elvárásokhoz”. Nekem minden vágyam az, hogy dögöljön meg az EU.
Nagy Péter
2019-07-07 at 22:39
Ennek fussál neki még néhányszor, mert látom, nem érted a lényeget.
Nagy Péter
2019-07-07 at 22:45
Félreértés elkerülése végett, válaszom auz “olvasónak” és nem a “csakafidesznek” szólt.
bl
2019-07-05 at 07:45
Világraszóló siker lehetne az alkoholmentes bor. Étkezéshez, reggelihez, autós indulás előtt.
Smaragd
2019-07-05 at 08:31
Akartak ilyet (alkoholmentes sört) eladni az araboknak vagy 40 éve. Nem sikerült.
bl
2019-07-05 at 15:03
Egy savas bort étkezéshez, alkoholmentes változatban is el tudok képzelni. (Régen a bor volt az étkezés “savanyúsága”.)
sanyi
2019-07-05 at 07:15
Dobozos szőlőlevet kell csinálni és eladni Észak-Amerikában meg Kínában.
Oroszországban a világ összes (16) éghajlata közül csak a trópusi őserdő nem található. A teljes periódusos rendszer bősőgesen megvan a fölben és a hegyekben, olaj, fa, termékeny folyóvölgyek. Képzett, okos, szorgalmas lakosság. Sok sikert az embargóhoz! Pár év és az európai borokat is kiszorítják a kaukázusi, krími borok a külföldi piacokról. Az orosz búza már megtette, most az orosz marhahús, disznó és csirke termelés fut fel. Az embargóval Európa nem csak az orosz piacokat, hanem a harmadik piacokat is elveszíti, örökre.
csakafidesz
2019-07-05 at 08:02
Jót tett az embargó Oroszországnak. Millió hektárnyi eddig nem művelt területet vontak be a mezőgazdaságban. Aki nem tudná Szibéria déli részén megterem a kukorica is, nemcsak a búza. Omszk környékén kombájnok százai aratnak, Szibéria fővárosában Novoszibirszk boltjaiban büszkén teszik pultra a szibériai árút.
Namond
2019-07-05 at 14:43
Ez pedig jót tesz a hazai szőlő árának.
Felfog menni mint a rakéta, magasabb lesz az átlagár (amin a kormány térít), olcsóbb lesz Izraelből, Spanyolországból behozni.
A hazai szőlőt megeheti a termelője.