A kenyér 30 százalékos áremelkedésével kell kalkulálniuk a fogyasztóknak januártól, mivel a sütőiparban növelni kell a béreket a munkaerő megtartása érdekében – olvasható a Magyar Hírlap pénteki számában megjelent cikkben.
A lapnak Septe József, a Magyar Pékszövetség elnöke úgy nyilatkozott, minden pékség maga dönti el, hogy mikortól és milyen mértékben emeli árait, amiből a januártól növekvő béreket kell kifizetniük, továbbá kezelniük kell a minimálbéremelésből és a garantált bérminimum-növekedésből fakadó bérfeszültségeket. A cikk szerint egy pék szakmunkás jelenleg havonta átlagosan 160 ezer forintot keres, miközben már háromezren hiányoznak a szakmából, mivel sokan inkább külföldön helyezkednek el. Septe József a lapnak megjegyezte, kormányzati ígéretet kapott arra, hogy 2018-ban 5 százalékra mérséklődhet a kenyér jelenlegi 18 százalékos áfája. A pékszövetség vezetője beszélt arról is, hogy az országban valamivel kevesebb mint ezer magyar pékség működik mintegy hétszáz albán mellett.
Forrás: MTI
Fotó: veol.hu/Szabó Péter Dániel
My View
2016-11-18 at 20:45
re:
kuckó (2016-11-18 at 12:55)
khm (2016-11-18 at 17:09)
khm (2016-11-18 at 17:14)
Kaktusz (2016-11-18 at 17:47)
Gondolom, a búzát is magatok őrölitek (lehetőleg kézi meghajtással). Tudjátok, a liszt ha áll oxidálódik. Sokkal finomabb a friss és teljes őrlésű lisztből készült kenyér. Én még egy ki zabot is szoktam hozzá tenni. Na meg a fehér cukorról. Ne is beszéljek róla, egészségtelen, rákot kelthet, tönkreteszi a immunszisztémát. Használjatok kenyérbe inkább mézet — persze saját méhkaptárokból.
(Engem ez az egész minibál-béremelés az egykori hollandiai függönyadóra emlékeztet — azóta sem tesznek a hollandok függönyt az ablakukra.)
My View
2016-11-18 at 20:31
„A lapnak Septe József, a Magyar Pékszövetség elnöke úgy nyilatkozott, minden pékség maga dönti el, hogy mikortól és milyen mértékben emeli árait […]” — idézet a cikkből
Ezeknek a pékeknek meg kellene tiltani, hogy árat emeljenek, be kellene tiltani pékségüket, ki kellene helyettesíteni őket kenyérsütő automatákra — gondolhatja a felháborodott vásárló –, ugyanis, akkor most mit ér az egész (minimál)béremelés, ha az így kapott pénzt hónapok alatt megeszi az infláció? Akkor az egész béremelés nem is béremelés, hanem, azoknak akik nem minimálbéren éltek és nem kaptak béremelést azoknak a minimál-béremelés effektív bércsökkentés volt. Hogyan van ez? Ezt értse meg az ember.
Hol vannak már azok a békebeli idők amikor a Balaton partján még egy forintért vesztegették a meleg lángost.
Képzeljétek el, mekkora befektetés lett volna — csakhogy senki sem gondolt rá –, hogy ha akkor, amikor a lángos darabonkénti ára 1 forint volt valaki, ill. valakik tonna ill. teherautó szám vásárolták volna fel a még 1 forintért is nehezen eladható finom, ropogós kiváló minőségű lángost, oszt’ napjainkban, amire biza jól felment a lángos ára — és a pékek még most is tervezik a pékáruk árát tovább felfelé srófolni — most árulnák.
(Csak úgy gondolatindítóként: a nyereség (az 1 forint és a lángos mai ára közötti különbség) honnan származik, vagyis kinek a kárára jön létre az árkülönbség, és nem utolsó sorban, az áremelkedésből ki húzta/húzza a hasznot?)
Kaktusz
2016-11-18 at 17:47
Az a legfinomabb és a legjobb kenyér, amit mi magunk csinálunk meg otthon, rendes kemencében. Azt nem tudja überelni semmi.
khm
2016-11-18 at 17:14
kuckó
no meg egy kevés munkába…
Az én kenyérsütőm időzíthető reggel 4 órára akár.
Aztán,aztán azt senki ne mondja,hogy nem jó a kenyér illatára ébredni. (és ,még nem is Nekünk kellett kidagasztani.) (ugyanis az volt a munka régebben)
khm
2016-11-18 at 17:09
Amúgy az meg vicces,hogy a búzának (miből ELVILEG kellene,hogy legyen a KENYÉR) na annak,nincs ára. A lisztnek szintén alig valami,és ebből lészen a kenyér,amiből a liszt,az elég kevés. Van a térfogatnövelő szer,meg az emulgeáló szer,meg az “adalékanyag”…
Oké,hogy a kemencét fel is kell fűteni,s az nincs ingyen. azonban,valami tök fölösleges dolgok is kerülnek a pékáruba. (s nem a vizes zsemlét nehezményezem,mert,amikor rálép valami kisded,akkor olyan szép lapos lészen az,mint a macesz.És olyan is marad.)
khm
2016-11-18 at 17:03
“egy pék szakmunkás jelenleg havonta átlagosan 160 ezer forintot keres”
Ez úgy igaz,hogy egy pékmunkáson keres ennyit a “gazdája”.
kuckó
2016-11-18 at 12:55
Bibó!===> Nem kellene keverni a szezont a fazonnal! A rezsidet lecsökkentették? Le! A pék rezsijét lecsökkentették? Le! Csak hogy a kenyér szabadáras, (mint szinte minden élelmiszer) annyit kér érte a pék, amennyit megfizetnek
Én évek óta magam sütöm a kenyeret, és akkor van friss kenyér, amikor akarom, eláll 3 napig, ha nem fogy el. De mindig elfogy. Nekem egy kiló kenyér kb. 100Ft-ba kerül, no meg egy kevés munkába, de azt inkább élvezem, mint nyűgnek tekintem.